Train zoals Bradley Wiggins: Live High, Train Low

Vreemd bericht vandaag: geen Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico voor de klassieke renners van Team Sky. Waarom doen ze dat? Wij vroegen het aan sportarts Kris Vandermieren. “Een absoluut vertrouwen in de wetenschap kan absoluut leiden tot succes.”

Hoogtestage

“Ze doen net hetzelfde zoals vorig jaar in voorbereiding op de Tour de France hetgeen Bradley Wiggins de eindzege opleverde. Tijdens deze voorbereiding gaan ze naar Tenerife (Teide), waar ze logeren op meer dan 2.000 meter hoogte“, legt Kris Vandermieren uit.

“Het voordeel daarvan is dat de natuurlijke aanmaak van rode bloedcellen gaat stijgen. Dat heeft na 12 dagen een heel goed effect.”

“Trainen doen de renners op zeeniveau. “Live high, train low” heet dat. Trainingen in voorbereiding op de klassiekers zijn qua hardheid en intensiteit niet mogelijk op meer dan 2.000 meter hoogte. Op zeeniveau is dat wel perfect mogelijk.”

“Optimaal trainen met maximale frisheid”

Naast de aanmaak van rode bloedcellen zijn er nog andere voordelen voor de renners.

“Ze lopen veel minder risico op valpartijen. En hun conditie kan dagelijks gemeten en gecontroleerd worden. Dat is niet mogelijk in een rittenwedstrijd als Parijs-Nice.”

“In een rittenkoers heb je een aantal factoren waar je geen vat op hebt. Dat kan op trainingsstage wel. Optimaal trainen met maximale frisheid richting te klassiekers is het idee.”

“Vaak zien we dat renners goed getraind zijn, maar ook vermoeid zijn. Sky kiest nu voor de andere aanpak.”

“Vertrouwen in de wetenschap”

“Wetenschappers weten de dag van vandaag precies wat nodig is om klassiekers als Milaan-Sanremo of de Ronde Van Vlaanderen tot een goed einde te brengen”, gaat Vandermieren voort. “Ze weten perfect welke wattages een renner moet kunnen trappen om mee te doen voor winst.”

“Met die wetenschappelijke aanpak kunnen ze vrij goed evalueren waar de Sky-renners nu staan en wat ze nog nodig hebben om perfect in orde te zijn voor de klassiekers.”

Redactie: Tenerife is een van de weinige plaatsen ter wereld waar ‘Live High, Train Low’ mogelijk is. Nog eenvoudiger ‘Live High Train Low’ toepassen is mogelijk door gebruik te maken van een hoogtetent. Ook Wiggins maakt hiervan gebruik. Dat stuurde Bradley zelf de wereld in via twitter:

Bradley Wiggins twitter

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.