Mount Everest eindigt in een drama door de aardbeving

Na jaren van fysieke, mentale en praktische voorbereiding, om hoogteziekte te voorkomen zes weken slapen in een hoogtetent van Altitude Dream is het dan eindelijk zover. In april – Mei 2015 doe ik mijn vierde poging om de Mount Everest te beklimmen. Helaas eindigt de expeditie in een drama door de aardbeving in Nepal. Onderstaan mijn ooggetuige verslag;

25 april, Mount Everest Basecamp. 11.45 liggend in mijn tent lijkt het alsof iemand aan mijn tent aan het schudden is, een grap van teamgenoot Ritchie denk ik. Niet veel later gaat het schudden van de tent over in het schudden van de grond. Harder en harder. Ik realiseer mij, aardbeving!! Als ik mijn tent openrits zie ik van drie kanten gigantische lawines naar beneden komen. Achter mij vanaf de Lingtren, vanaf de icefall en Pumori. De lawine vanaf de Icefall-Nuptse is gigantisch. Niet veel later realiseer ik mij dat de wolk basecamp gaat raken. Ik ren de 20 meter naar de messtent, halverwege raakt de lawinewolk mij. Ik ben totaal de richting kwijt en loop tegen een andere tent op. Daarna storm ik de tent binnen. Mijn oren zijn tot de rand toe gevuld met sneeuw. In 5 seconden lijk ik de verschrikkelijke sneeuwman.

Sommige mensen slaan hals over kop op de vlucht

Via de portofoon horen we slecht nieuws. Een groot deel van het basiskamp is weggevaagd door een lawine. Ons kamp is wonder boven wonder boven wonder onaangetast. Tweehonderd meter verder is het kamp compleet verwoest. We dalen af in het basiskamp om daar te helpen. Wat we zien is verschrikkelijk. Overal liggen tenten, persoonlijke eigendommen en klimmaterialen. Het onderste deel van het kamp is ook niet getroffen. Daar is een provisorische eerste hulp post ingericht. Veel slachtoffers hebben hoofdletsel en zijn er slecht aan toe. Om mij heen hoor ik berichten over tien tot dertig doden. Een japanner laat mij afgrijselijke foto’s zien op zijn telefoon. Ze doen mij huiveren. BC lijkt nu een vluchtelingenkamp. Sommige mensen slaan hals over kop op de vlucht. Andere proberen een uitrusting bij elkaar te scharrelen voor de koude nacht die komt. Op de terugweg naar mijn BC check ik kapotte tenten op slaapzakken en donspakken. Ik ben als de dood dat ik een lichaam vind. Ik neem ze mee zodat ons kamp als noodopvang kan dienen als het nodig is.

Mount-Everest-ramp-2015

De day after is BC nog steeds in schok. In de ochtend is het weer even helder. In die tijd zijn 35 gewonden per helikopter naar Kathmandu vervoerd. 17 mensen zijn helaas overleden door de ramp. Onder een zeil liggen een aantal lichamen te wachten tot ze vervoerd worden. Met name het kamp van Adventure consultants en Summitclimb is zwaar geraakt. Van hun kamp is nauwelijks iets over. Ik zie heel persoonlijke spullen, een aantekeningenboekje, shampoo, slippers, een leesbril, van alles. Het doet mij denken aan de beelden van een neergestort vliegtuig. BC is niets meer dan een rampplek op dit moment. Sommige doden krijgen een gezicht, een cameraman die twee dagen in ons kamp rondliep leeft niet meer.

Ik realiseer mij hoeveel geluk ik heb gehad. De totale verwoesting van de aardbeving is slechts een paar honderd meter weg. Eigenlijk stond op de dag van de beving een wandeltocht naar Pumori BC gepland. Omdat het sneeuwde zagen we daar vanaf. De grootste lawine na de beving kwam van de Pumori. Ik had dit blog nu niet geschreven als het die dag zonnig was geweest…

Never, ever give up!

Einde expeditie, het is niet anders. Net terug in Nederland stuurt Kristof van Altitude Dream mij een Tweet. Never, ever give up! Heeft de aardbeving & lawine de passie ook bedolven? Of brandt het heilig vuur nog op een waakvlammetje en lig ik over 11 maanden weer in een hoogtetent ter voorbereiding van poging vijf op de Everest?

Eric Arnold

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.