Els (37) beklimt vulkaan voor goede doel

Ertveldse gaat loodzware uitdaging aan ten voordele van Ecuadoriaanse quinoatelers.

EVERGEM / ERTVELDE – Els Verween (37) is een van de drie deelnemers aan de tweede editie van de Trias Trail. Die zware bergtocht wordt georganiseerd door de niet-gouvernementele organisatie (ngo) Trias. De drie trekkers overhandigen de opbrengst, van minimaal 12.000 euro, aan een coöperatie van Ecuadoriaanse quinoatelers.

Trias steunt ruim vier miljoen boeren in vijftien Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen. De Trias Trial is voor de ngo een bron van inkomsten. Exclusief 6.000 euro reiskosten, moeten de deelnemers immers 4.000 euro bijeen krijgen. “In een tijdschrift van Unizo las ik een aankondiging van de tweede Trias Trial. Het is een initiatief van ondernemers, voor ondernemers. Als liefhebber van bergtochten was ik daar meteen in geïnteresseerd”, vertelt Els, die met haar man Koen Verschuere het bedrijf voor geautomatiseerd gebouwenbeheer Fixsus runt.

“Bergen oefenen op mij een zeer grote aantrekkingskracht uit. Hoe hoger, hoe liever. Koen en ik volgden samen een Alpijnse opleiding en maakten al een bergtocht in Nepal, tot 5.000 meter hoogte. In Ecuador gaan we op de vulkaan Cotopaxi tot ruim 5.800 meter, dat is boven de sneeuwgrens.”

De voorbereiding is niet min. Na een conditietest moest Els trainen volgens een vast schema. “Dat gebeurde eenmaal per week op de skiheuvel van de Blaarmeersen in Gent. Door een blessure aan mijn hielen moest ik overschakelen op fietsen, aquajogging en zwemmen. Deze ochtend was ik al om 7.30 uur in het zwembad van Ertvelde.”

Hoogtetent

“Onze klimbegeleider Bjorn Vandewege testte onze fysieke conditie met een nachttocht van 27 kilometer in de Ardennen”, gaat Els verder. “En leren stappen met stijgijzers deden we in de skidôme van Terneuzen. Om te wennen aan de beperkte hoeveelheid zuurstof, slaap ik in een gehuurde hoogtetent. Daardoor moet mijn man al vier weken naast mijn bed op de grond slapen.”

Els Verween in haar hoogtetent

Via ludieke initiatieven bracht ze al 3.230 euro samen. “Ik hoop de teller op 4.000 euro te krijgen. Alle extra’s gaan ook naar de quinoatelers. Vrijdag 20 januari vertrek ik met mijn twee compagnons naar Ecuador. We verblijven er elf dagen, bezoeken de boeren en overhandigen ons ingezamelde geld. Daarna doen we enkele voorbereidende tochten. De tocht naar de top en terug duurt wellicht slechts negen uur, maar is loodzwaar. Om mensen te helpen, ga ik die fysieke uitdaging echter graag aan.”

Bron: Het Nieuwsblad

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.