High Tech hoogtekamer helpt Olympische atleten voorbereiden op Tokyo

De vooruitgang in sportwetenschap en technologie helpt atleten over de hele wereld. Trainen op een gesimuleerde hoogte of in een klimaatkamer waren 20 jaar geleden nog ondenkbaar. De mogelijkheid om in je eigen omgeving hoogte en/of klimaat te simuleren geeft atleten een duidelijk voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Toen het Olympisch Comité van de VS in 2014 vroeg om een hoogtekamer van wereldklasse te installeren, wisten we precies wat ze nodig hadden om boven de rest te trainen.

Wat betekent High-Tech?

Het USOC wilde een High Tech trainingsoplossing in hun Flagship trainingscentrum in Colorado Springs, CO, dat al op 2000m hoogte was. In 2014 bereidde de meerderheid van de atleten zich voor op de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Hoe bereid je je voor op een Olympisch spelen dat op zeeniveau, warme temperaturen en vochtiger is dan het klimaat van Colorado?

COLORADO SPRINGS, CO – 25 mei: Marathonracer Desiree Linden draait op een loopband in het High Altitude Training Centre in het Olympisch Training Center en simuleert zeeniveau op 90 graden met 73% relatieve luchtvochtigheid op 25 mei 2016. (Foto door Andy Cross / The Denver Post)

Case study: 2016 Olympics

Je bouwt een hoogte- en klimaatkamer. Met dit project konden fysiologen van Team USA de ruimte naar een lagere hoogte verlagen en de temperatuur en vochtigheid regelen. Dit gaf het team ongelooflijke controle over de trainingsstimulus voor elke atleet bij de voorbereiding op de Olympische Spelen in 2016.

Gezien het tropische klimaat in Rio, was het noodzakelijk om atleten een simulatie te geven van de hoge luchtvochtigheid waarin ze zouden presteren. Een Team USA track coach kan bijvoorbeeld een 10k loper laten trainen in de werkelijke omgevingscondities van Rio. Daarna kunnen ze biologische gegevens, zoals zweet en hartslag, meten. Hiermee kunnen de fysiologen de trainings- en voedingsstrategieën van iedere atleet individueel aanpassen om volledig voorbereid te zijn op de elementen van de omgeving.

Team USA zou uiteindelijk gezamenlijk 46 gouden medailles mee naar huis nemen met een totaal van 121 medailles, de hoogste score in het landenklassement.

Wat kunnen we verwachten in 2020?

Gezien het feit dat de omstandigheden in Tokyo 2020 erg op elkaar moeten lijken, denken we dat het USOC de klimaat kamer de komende 12 maanden op dezelfde manier zal gebruiken. De mogelijkheid om dergelijke omstandigheden te isoleren geeft Team USA een duidelijk voordeel in training.

Finbarr Kirwan, vice-president van de US Olympic and Paralympic Committee (USOPC), sprak vorige week met een verslaggever tijdens een conference call.

Kirwan sprak over de voordelen van de High Tech hoogte en klimaat kamer en vertelde verslaggevers: “Het geeft ons team de mogelijkheid om de vloeistof inname te optimaliseren. Ook kunnen we kijken naar verschillende voedingsstrategieën, er zijn veel dingen die we individueel per sporter kunnen afstemmen.”

Ogen open houden

Het zal spannend zijn om te zien hoe de atleten reageren op de omstandigheden in Tokio. We zijn enorm trots om samen te werken met het USOC en de fantastische atleten waaruit Team USA bestaat. Met behulp van technologische producten zoals die van ons en andere bedrijven, verwachten we opnieuw een zeer succesvolle Games in Tokio, met een nog indrukwekkendere medaille spiegel voor de US!

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.