Thuis acclimatiseren aan de hoogte

Ik woon in Rotterdam onder de zeespiegel. De hoogste ‘berg’ in de buurt is de 37m hoge Vlaggeduin. De dichtstbijzijnde bergen zijn 10 uur rijden van Rotterdam. Nederland is hét perfecte land om te wonen als alpinist… Not. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om thuis te acclimatiseren aan de hoogte.

Naast dat specifieke training in de bergen de beste voorbereiding zou zijn voor onze expeditie, is het noodzaak dat we voor deze expeditie al flink geacclimatiseerd zijn voordat we aankomen. We vliegen namelijk per helikopter naar het basiskamp op 4000m hoogte. Ook helpt het om de tijd die we op de berg door moeten brengen met bijkomende gevaren te minimaliseren en verlaagt het de kans op hoogteziekte.

Aangezien we geen bergen in de buurt hebben om te acclimatiseren, experimenteren we dit jaar met ‘hypoxic pre-conditioning’. Dat betekent trainen en slapen in een hoogtetent met een gereduceerd zuurstof niveau om onze lichamen aan het zuurstoftekort op Khan Tengri en Pobeda te wennen. Op de top van Peak Pobeda is er slechts 38% van de hoeveel zuurstof in de lucht vergeleken met zeeniveau.

Hoe werkt thuis acclimatiseren?

 

AltitudeDream.com heeft speciale hoogtetenten boven onze bedden geïnstalleerd die zijn verbonden aan een een mobiele hoogtegenerator die de hoeveelheid zuurstof in de lucht die in de tent wordt geblazen kan regelen. Hiermee kun je zuurstofwaardes simuleren tot 6.400m hoogte. Ik slaap in een queen-size tent waar een normaal bed in past. Gijs slaapt alleen met z’n hoofd in een box, omdat z’n vriendin weinig interesse had om dit acclimatisatie-plezier met hem te delen.

De generator kan ook worden verbonden met een masker dat je kunt gebruiken terwijl je achter de tv of computer zit, passieve acclimatisatie. We gebruiken het masker ook om actief te acclimatiseren terwijl we interval training doen op een fiets. Dit is een ontzettend intensieve (maar hopelijk effectieve) acclimatisatiemethode die ook wordt gebruikt door professionele sporters.

We slapen inmiddels drie weken in deze hoogtetenten en slapen momenteel op 4.000m hoogte (60% zuurstof vergelijken met zeeniveau). Elke ochtend wanneer we wakker worden controleren we het zuurstofniveau in ons bloed. Normaalgesproken is dit 100%, maar tijdens de acclimatisatie mikken we erop elke ochtend wakker te worden met levels tussen de 90% en 92%. Als je ’s ochtends een hogere waarde hebt, kun je de volgende nacht ‘hoger’ slapen. Als je met een lager percentage dan 90% wakker wordt, heeft dat weer een negatief effect op je training en fitheid, ook niet handig.

Mijn eerste nachten in deze tent waren niet fantastisch. Ik werd moeier wakker dan normaal. Eigenlijk net als wanneer je in de bergen op nieuwe hoogtes slaapt! Inmiddels ben ik er aan gewend.

Nu is de vraag natuurlijk of dit ons gaat helpen op onze expeditie. Dat zullen we uiteraard pas weten wanneer we er zijn en achteraf meer over kunnen vertellen. Vorig weekend waren we in de Alpen en zijn in één dag van zeeniveau naar 3.800m gegaan zonder al teveel problemen. Dat was in ieder geval een goed teken! Tijdens ons volgende blog zullen we berichten over de effecten die we na de periode in de hoogtetent hebben ervaren.

Allert Bosch & Gijs Schuurmans – Project 5 PeaksProject-5Peaks