Hoogtestage voor Jeroen Hendrikx: Let’s get high!

Jeroen Hendrikx gaat in Juni op hoogtestage naar het Zwitserse Sankt Moritz. Als voorbereiding op deze stage gaat Jeroen alvast enkele weken in een hoogtetent slapen. Op zijn website bericht Jeroen hierover:

Let’s get high..

Dat is inderdaad wat ik in juni van dit jaar van plan ben om te gaan doen! Tijdens een hoogtestage in het Zwitserse loopparadijs Sankt Moritz zal ik proberen op grotere hoogte mijn conditie te verbeteren. Ten eerste zal ik tijdens deze drie weken durende stage de volle aandacht kunnen schenken aan datgene wat je echt nodig hebt om beter te worden: trainen, rusten en eten! Uiteraard ga ik niet alleen naar daar.. In voorbereiding voor de nacht van de atletiek en het Belgisch Kampioenschap in juni zullen er nog tal van landgenoten rondlopen! Ik reis samen met de Oost-Vlaming en “megaspike goeroe” Jonas Roels naar daar op 12 juni.

Deze plannen zijn echter pas voor over twee maanden.. Maar omdat ik de beste voorbereiding wil op deze stage kreeg ik een idee. Zoals je hier en daar wel eens zal gelezen hebben, zijn er veel topsporters (vb.: Sven Nys) die ook in België op grotere hoogtes kunnen leven. De firma Altitudedream.com heeft het mogelijk gemaakt om te slapen in een hoogtetent.

Wat gebeurt er met je lichaam op grotere hoogte? 

Hoe hoger je gaat, hoe lager de luchtdruk en dat betekent dat er minder zuurstof beschikbaar is. Dit heeft tot gevolg dat de maximale hoeveelheid zuurstof die een atleet in het bloed kan opnemen (de maximale zuurstofopname) daalt. Dit resulteert in een daling van het maximaal uithoudingsvermogen en een verminderde intensiteit van de zware (intensieve) uithoudingstrainingen en wedstrijden. Klinkt niet erg positief hè, MAAR:

”Wanneer men verschillende weken op hoogte leeft, past het menselijk lichaam zich aan aan het zuurstofgebrek. De belangrijkste aanpassing voor duursporters is de verhoogde aanmaak van erythropoietine (epo) in de nieren. EPO zet het beenmerg aan om meer rode bloedcellen aan te maken. Hierdoor stijgt het hematocriet. De rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof van de longen naar de spieren. Meer rode bloedcellen betekent dus een verbeterd zuurstoftransport en dit zal zich (hopelijk) vooral uiten door prestatieverbetering op zeeniveau.” 

Om optimale prestaties op hoogte neer te zetten, is het wel noodzakelijk enkele weken op voorhand op hoogte te verblijven. Om deze aanpassingsperiode vlot te laten verlopen zal ik waarschijnlijk vanaf begin mei al in de hoogtetent slapen. Omdat ik voldoende tijd moet doorbrengen in de hoogtetent zal ik zeker en vast tijd genoeg hebben om af en toe eens iets te laten weten via deze weg.

Bron: JeroenHendrikx.be

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.