TÆRU, het allereerste Belgische hoogtehotel met meer dan 10 hoogtekamers

In het hart van de Ardennen (Erezée) bouwt Altitude Dream momenteel mee aan een nieuw en bijzonder project, namelijk Tæru. Tæru wordt het allereerste Belgische ‘hoogtehotel’ met meer dan 10 kamers op hoogte en een plek waar genieten en uithoudingsvermogen samensmelten. Een unieke setting, afgestemd op de behoeften van elke sporter. Een plek om te sporten en je grenzen te verleggen, maar ook om te ontspannen en bij te komen. Voormalig triatleet Dirk Baelus is de founder en bezieler achter Tæru en we stelden hem een aantal vragen over dit unieke project.

Dirk, wat betekend TÆRU en wat mogen sport teams verwachten wanneer ze bij jullie verblijven?

Tæru betekent: op het moment dat je zou gaan opgeven, het moment dat je denkt en voelt het kan niet meer, het doet te veel pijn, ik ga nu opgeven en dan toch volhouden, dat is Tæru.

Met Tæru willen we een locatie en accommodatie aanbieden dat elke sportteam naar een hoger niveau kan tillen. Alles is er aanwezig om al je trainingen te kunnen uitvoeren in elk seizoen. Daarnaast zijn er hoogtekamers, fitness, een sportzaal, massageruimte … en nog meer om de atleet op alle mogelijk manieren te ondersteunen. Het is een droomlocatie voor elke (duur)sporter.

Ikzelf heb alles gedaan om mijn beste niveau te halen als triatleet en telkens toch nog te zoeken naar verbeteringen. Verder heb ik de ervaring dat ik al jaren voorzitter van het Innerme Triathlon Team waarvoor ik meerdere keren per jaar trainingsstages organiseer met telkens gebreken aan de accommodatie. Al deze ervaringen heb ik gebundeld om Tæru te maken.
 

Welke faciliteiten bieden jullie en wat maakt TÆRU zo uniek?

We bieden eigenlijk alles aan wat een sport team nodig heeft. Tæru kan overigens ook privé afgehuurd worden voor je team met maximale privacy en rust. Deze combinatie van dit alles is volgens mij uniek in Europa. Hieronder een opsomming van onze faciliteiten:

  • ROAD CYCLING
    De omgeving van Tæru is niet alleen super mooi maar ook uitstekend geschikt voor al je fietstrainingen. We hebben een aantal interessante routes gemaakt die we graag met je delen.
  • MOUNTAINBIKE ROUTES
    Of je nu houdt van steile beklimmingen of herstelritten in het bos: wij hebben het voor je en delen graag onze GPX files.
  • RUNNING & TRAIL TRACKS
    Je vindt de ideale hardloop- en trail routes vlakbij de Tæru-site. Blijf op autoluwe wegen, of loop op veilige off-road paden op de mooiste boslocaties.
  • CYCLO-CROSS TRACK
    Ons modulair cyclocross parcours: Ontworpen door Adrie Van der Poel en Sven Vanthourenhout. Het strekt zich ongeveer een kilometer uit en gaat een steile heuvel op en af, en omvat een trap van 150 treden, verschillende technische afdalingen en een zandbak.
  • SWIMMING POOL
    Triatlon liefhebbers zullen blij zijn te horen dat we ook bouwen aan datgene wat we bij elke andere accommodatie niet beschikbaar is: je hebt vanaf april 2023 toegang tot een privézwembad van 25 meter lang.
  • INDOOR CYCLING
    Onze indoorfaciliteiten hebben ruimte om te trainen op rollers of een fietstrainer.
  • FITNESS
    Een ultramoderne indoor fitness faciliteit.
  • HEATED ROOM
    In onze sporthal hebben we een grote verwarmde trainingsruimte waar ruimte is voor oa groepsactiviteiten, yoga, core-stability & stretching.
  • HYPOXIC ROOMS
    In de nieuwe gîte hebben we 9 tweepersoonskamers die uitgerust zijn om slapen op hoogte te simuleren. De hoogte is voor iedere kamer individueel instelbaar en kan bijgestuurd worden op basis van je saturatie. Dit is de meest efficiënte en wetenschappelijk onderbouwde manier om een hoogtestage toe te passen en meer rode bloedcellen aan te maken.
  • ALTITUDE TRAINING
    Ook onze indoor sporthal heeft ook een hoogtekamer die gebruikt kan worden om trainingen op hoogte te simuleren.
  • ALTITUDE RELAXATION ROOM
    Een plek waar je kan ontspannen, een film kunt kijken of op hoogte kan genieten van een sportmassage. Ongemerkt breng je dus bij Tæru veel uren door op grote hoogte. Ideaal voor duursporters.
  • ICE BATH
    De ideale manier om je herstelproces een kickstart te geven na een intensieve training.
  • TOUR DE TÆRU
    Ga de uitdaging aan en doe mee aan onze speciaal ontworpen Tour de Tæru. Pak de 7 etappes in een week aan, of ga voor 3 etappes in het weekend.
  • BIKE STORAGE
    Maak je geen zorgen over je fiets en concentreer je op je training of geniet van je herstel. We hebben een volledig uitgeruste en veilige fietsenstalling voor jouw gemoedsrust.
  • BIKE CARE
    Of je nu na elke rit je vertrouwde metgezel wilt schoonmaken of een team van ervaren monteurs meeneemt, bij Tæru hebben we wat je nodig hebt, namelijk: een fietswasstation, een fietswerkbank en voldoende binnen- en buitenruimte om te werken aan fietsen.
  • PROFESSIONAL KITCHEN
    We hebben een gloednieuwe volledig uitgeruste keuken die speciaal is ontworpen om voor grote groepen te koken. Je hebt ook de beschikking over een aparte berging met industriële koelkasten, een grote oven, twee gasfornuizen, een vaatwasser, …
  • DINING AREA
    In dezelfde open ruimte als onze keuken hebben we een ruime maar gezellige eethoek voor 43 personen. Ook is er een relaxhoek met mediavoorzieningen zoals een beamer, zodat je als team teammeetings kunt houden of na het diner een wedstrijd kan bekijken.
  • LOUNGE
    Slechts één trap verwijderd van ons eetgedeelte, vindt je een lounge met een televisie, comfortabele banken en een selectie boeken om energiek en geïnspireerd te raken na een dag trainen.
  • MASSAGE
    Wij bieden 4 professionele massagetafels in onze verwarmde groepsruimte waar je gebruik van kan maken. Indien gewenst kan er ook een fysiotherapeut voor je geregeld worden.
  • SPORTS BAR
    Een gedeelte van onze sporthal is gereserveerd voor een speciale bar om voor of na de training te vertoeven. Darten, tafelvoetbal en koude (herstel)bieren: check.
  • MINDFULNESS
    Overal op het terrein van Tæru vind je mindfulness-hoekjes en zitjes, waar je kunt genieten van de rust van de natuur.
  • HIKING TRAILS
    Of je nu zin hebt in een herstelwandeling of een hele dag wandelen: wij kunnen je voorzien van routes om de prachtige omgeving van Tæru te voet te ontdekken.

TÆRU wordt ook het allereerste Belgische ‘hoogtehotel’ met meer dan 10 hoogtekamers om te slapen en te trainen, hoe speciaal is dat voor jou?

Dit is toch wel fantastisch en iets om trots op te zijn. Ik ben vooral blij dat dit nu ook in België wordt aangeboden en dat teams en sporters ook hier de kans krijgen om zich dankzij hoogte een betere conditie te kweken.

Een beetje zoals met mijn sportvoedingsmerk Innerme. Toen ik er mee begon in 2009 was er niets van natuurlijke sportvoeding te bespeuren. Nu zie je dat elk merk wel eens ‘natuurlijk’ product lanceert. Het idee om er ook hoogtekamers bij te voegen in ons project was er niet van in het begin bij om eerlijk te zijn. Dat is gaandeweg gegroeid. De plannen waren al gemaakt en de renovatie was al bezig tot ex profrenner, en vader van, Adrie van der Poel me er op wees om er toch eens over na te denken. Adrie had ik uitgenodigd om eens te komen kijken voor een eventueel cyclocross parcours. Ik zal hem daar dus altijd dankbaar voor zijn!

Hoogtetraining is de dag van vandaag niet meer weg te denken in de sport. Dat een hoogtestage nu ook in een fiets omgeving als de Belgische Ardennen gesimuleerd kan worden zal vooral heel wat wielerploegen aanspreken. Hoe groot is het wielerhart van Dirk Baelus?

Heel heel groot. Elke koers en ronde volg ik. Ik vind het fantastisch om te zien… de buitengewone prestatie van wielrenners, ploegentactiek, het materiaal en hoeveel mensen het op de been brengt.  Ik heb veel respect voor de prestaties van elke wielrenner…dat gaat allemaal niet vanzelf. Het vraagt veel opoffering maar vooral voluit gaan voor een droom en een doel vind ik heel mooi en fascinerend. Ik hou van focus en van discipline in je leven te brengen… en af en toe alles los te laten natuurlijk 🙂

Tot slot: Je staat bekend als een man met grote dromen en tegelijk een pragmatische aanpak. Waar staat TÆRU binnen 10 jaar denk je? 

We hebben meteen gekozen voor een mooie merknaam ipv een naam gelinkt aan de locatie zoals bijvoorbeeld de bestaande naam voorheen van de boerderij hier, namelijk Ferme De Blier. Om zo alle opties open te laten. Onder Tæru kunnen later gerust sportevents vallen en wie weet nog bijkomende locaties. Dit is geen must. Ik volg mijn hart en kijk wat er op mijn pad komt. We zullen wel zien. Eerst Tæru Ardennes tot in de puntjes klaar krijgen en daarna goed verzorgen en ten volle beleven en hopelijk veel blije atleten. Het kan voor mij misschien een sportdroom zijn, maar hopelijk ook voor andere sporters. Ik ben zeer benieuwd hoe de reacties gaan zijn van al onze (top)sporters die naar Tæru komen.


Meer informatie of reservering mogelijkheden vind je in de TÆRU brochure.
Of binnenkort via Taeru.be

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.