LEESTIP: Van Hoogtetent naar de ijle lucht van de Mount Everest.

Zeven weken lang sliep Wilco Dekker in een hoogtetent van Altitude Dream. Tot aan zijn vertrek naar Kathmandu waar hij zich opmaakte om ‘s werelds hoogste berg te gaan beklimmen. Wilco laat zien dat iedereen met een gezonde passie zijn droom uit kan laten komen door middel van geloof, vertrouwen en overtuiging. Er zijn enorm veel factoren die meespelen om de klim naar de top succesvol te maken. Dekker verhaalt dat het er onder andere om gaat zo veel mogelijk risico’s vroegtijdig in kaart te brengen en er alles aan te doen ze allemaal uit te sluiten zodat er geen verrassingen op de berg meer overblijven. De hoogtetent van Altitude Dream was een onderdeel dat daaraan heeft meegeholpen. Wil je meer weten? Dekker heeft zijn ervaringen opgeschreven in zijn nieuwe boek ‘Mount Everest, onderweg naar de hemel’. Hierin beschrijft hij zijn aanlooproute naar de top van de wereld en legt hij uit hoe het schijnbaar onmogelijke toch mogelijk kan worden.

Uit: ‘Mount Everest, onderweg naar de hemel’ van Wilco Dekker
Prijs € 21,95 | 256 blz | pocket formaat 21×14 | Verschijningsdatum 6 april 2020
Grenzenaandetop.nl

Direct bestellen

Sommige schaatsers, wielrenners en atleten doen het al lang. Slapen op grote hoogte om extra rode bloedlichaampjes aan te maken. Die rode bloedlichaampjes worden aangemaakt door het beenmerg, dat een seintje krijgt van de nieren als er in het bloed een tekort aan zuurstof wordt geconstateerd. Op grote hoogte is er minder zuurstof aanwezig en dus zal het lichaam het proces opstarten om extra rode bloedlichaampjes aan te maken. Eenmaal terug op zeeniveau, zijn er meer rode bloedlichaampjes aanwezig dan er normaal gesproken aanwezig hoeven te zijn en kan het lichaam meer zuurstof opnemen en een grotere prestatie neerzetten. Het zich omringen door zuurstofarme lucht kan door daadwerkelijk de hoogte op te zoeken of de hoogte te simuleren in een hoogtetent. Ik verdiep me in dit onderwerp. Ik lees en hoor er veel over en besluit om zeven weken voor mijn vertrek een hoogtetent te huren en elke nacht in een ruimte met zuurstofarme lucht te gaan slapen. Het is de bedoeling dat ik alvast wat rode bloedlichaampjes aan ga maken en mijn Hb gehalte verhoog.

Ik slaap nu precies zes weken in mijn hoogtetent, die ik bij ‘Altitude Dream‘ heb gehuurd. Met een luide piep start de compressor elke avond op om daarna zuurstofarme lucht door een 10 meter lange slang naar mijn slaapkamer te blazen. Daar staat bovenop mijn deluxe bed-tent hoogtetent, een imposante doorzichtige plastic tent. Binnen in de tent liggen de matrassen, lakens, kussens en het dekbed alsof er niets veranderd is. De entree van de tent is goed dichtgeritst en de rubberen slang steekt aan de zijkant een stukje de tent in. Daar blaast de hoogtegenerator de zuurstofarme lucht naar binnen. Binnen 45 minuten heeft de tent zich vol geblazen met de nieuwe lucht waar maar 50% van de hoeveelheid zuurstof in zit in vergelijking met de lucht buiten de tent. Ik heb de hoogtegenerator ingesteld op stand 6,5, met de hoogte-adaptor helemaal open, wat overeenkomt met een hoogte van 5.100 meter. Vannacht slaap ik wederom op grote hoogte.

Ik ben zes weken geleden begonnen op 2.000 meter en heb om de twee dagen de hoogte met 250 meter opgevoerd. Ik heb een tijd rond de 4.000 meter geschommeld en maak nu af en toe uitstapjes naar de 4.500 en 5.000 meter. Veel hoger is niet meer comfortabel, of ik moet langer in de tent doorbrengen. Op dit moment kan ik er niet veel langer dan acht tot negen uur per nacht in blijven liggen. Ik moet er weer op tijd uit om te werken en te sporten. Dit beperkt de continue aanmaak van rode bloedlichaampjes maar ik ben al lang tevreden dat ik tot 5.100 meter kom.

Op de website van ‘Altitude Dream’ staat met een knipoog vermeld dat zij niet verantwoordelijk zijn voor relatieproblemen indien ik besluit om gescheiden van mijn partner deze hoogtetent te gebruiken. Ik kan me voorstellen dat niet iedere partner zeven weken in een afgesloten zuurstofarme tent wil slapen. Gelukkig heb ik het getroffen met Jennifer en gaat ze mee in het acclimatisatieproces. Het slapen in een hoogtetent is overigens even wennen. Er zijn nachten dat ik probleemloos doorslaap, maar er zijn er ook genoeg dat ik, midden in de nacht, rond drie uur wakker wordt en met een benauwd gevoel een paar keer extra diep adem moet halen. Niet zorgwekkend maar wel wat onwennig. Overigens geheel herkenbaar met de acclimatisatieverschijnselen op al mijn vorige beklimmingen. Daar gebeurde dit ook en het is onderdeel van het aanpassen van mijn lichaam op grote hoogte. Jennifer ervaart hetzelfde en kan zich nu makkelijker voorstellen wat ik doormaak op grote hoogtes.

Veel mensen vragen zich af of dit nu echt zoden aan de dijk zet. Ik heb me dat ook afgevraagd maar toch gekozen om het wel te doen. Ik heb zes weken geleden een bloedtest gedaan om mijn Hb-gehalte te meten en heb dat afgelopen week herhaald om te zien of er een verschil was. En zowaar, dit gehalte was met 0,3 gestegen! Niet veel maar wel een teken dat mijn lichaam actief bezig is met het aanjongen van rode bloedlichaampjes. Daarbij geloof ik ook dat de cellen in mijn lichaam een geheugenfunctie hebben en het aanjongen versneld oppakken als ze in de Himalaya weer met zuurstofarme lucht in aanraking komen. Voor mijn gevoel geeft slapen in een hoogtetent je daarmee een lichte voorsprong om sneller te acclimatiseren. Dit zal uiteindelijk pas echt blijken als ik volgende week naar Nepal vertrek en er hopelijk de vruchten van pluk.

Met een hoogtetent zijn er enorm veel invloeden die het acclimatisatieproces kunnen vertragen of versnellen. Als je langer dan 12 uur in de tent verblijft, is de kans groter dat je sneller acclimatiseert. De vraag is of je die tijd daarvoor kan vrijmaken. Mij lukt dat niet, ik moet met maximaal negen uur genoegen nemen. Wil je in de tent te snel naar grote hoogte, dan is je lichaam nog niet goed geacclimatiseerd en schrik je ‘s nachts veel wakker door benauwdheid. En dat kost je nachtrust. Het is zaak een goede tussenweg te kiezen. Ik ben blij dat ik deze volle zeven weken heb gebruikt om rustig naar 5.100 meter toe te werken.

Elke ochtend is het weer een heerlijk gevoel om de tent van binnenuit open te ritsen en met volle teugen de zware zuurstofrijke lucht van buiten de tent weer in te ademen. Ik zal die zware zuurstofrijke lucht gaan missen als ik eenmaal op grote hoogte zit.

Uit: ‘Mount Everest, onderweg naar de hemel’ van Wilco Dekker
Prijs € 21,95 | 256 blz | pocket formaat 21×14 | Verschijningsdatum 6 april 2020
Grenzenaandetop.nl

Direct bestellen

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.