De 5 ingrediënten voor een succesvolle Kilimanjaro expeditie

Altijd al eens op de top van de Kilimanjaro willen staan? Stel het niet te lang uit want dit is echt een aanrader om eens meegemaakt te hebben. Maar wat zijn nu de belangrijkste ingrediënten om succesvol en gezond de top van de Kilimanjaro te halen? Wij vroegen het onze Kilimanjaro klanten en kwamen tot onderstaande 5 belangrijke punten.

Altitude Dream heeft nog steeds een 96% succes score hetgeen uniek is aangezien het gemiddelde slagingspercentage slechts tussen de 50% en 60% zit. 47-75% van de mensen die de Kilimanjaro krijgen namelijk last van acute hoogteziekte

1. Een goede voorbereiding is de helft van het werk

Volgens de kenners overwin je de Kilimanjaro in de maanden voor je expeditie. Iedereen die zich goed voorbereid kan in principe de Kilimanjaro succesvol beklimmen. Hierin zijn drie factoren van belang:

  • Materiaal:
    Zorg voor goed materiaal. Probeer geen geld uit te sparen voor een wat lichtere slaapzak of een goedkopere warme jas want dat kan je duur komen te staan.
  • Conditie:
    Zorg voor een degelijke basiscoditie. Fietsen en wandelen is heel geschikt als voorbereiding.
  • Hoogteacclimatisatie: 
    Hoogteziekte zorgt ervoor dat vele mensen (ongeveer 40%) de top van de Kilimanjaro niet haalt. Zonde, want met 4 weken slapen in een hoogtetent ben je volledig geacclimatiseerd en is de kans op hoogteziekte significant kleiner. Altitude Dream heeft nog steeds een 96% succes score voor wbt de Kilimanjaro.

2. It’s all in the mind

Onderschat niet je mentale krachten. Prestaties worden voor meer dan de helft met het hoofd gerealiseerd. Wie vooraf duidelijk als doel stelt de top te willen bereiken, behaalt deze ook. Denk eraan: Ieder gezond mens is in staat om de top te halen. Dus hou voor jezelf voor ogen dat je de top zult halen en focus je hierop. Het moment dat je uiteindelijk ook op de top staat zul je nooit meer vergeten.

3. Dance like a cameleon

Plaatselijke sherpa’s zullen het je nog vaak zeggen tijdens de wandeling: Pole, pole, betekend ‘rustig aan’ in het Swahili. Ofwel, dance like a cameleon. Heel traag naar boven gaan, waardoor je jezelf de kans geeft om te wennen aan de hoogte. Het tempo dat de lokale gidsen aangeven, is dan ook ideaal.

4. Drink veel water

Minimaal 3 liter water per dag drinken. Een camelbag is een aanrader, omdat je hierdoor makkelijker en regelmatiger een slokje water kan drinken zonder telkens je rugzak te moeten openen.

5. Cola is het wondermiddel

Ook al vermindert je hongergevoel naarmate je hoger klimt of word je lichtjes misselijk, toch voldoende blijven eten. Het beste medicijn tegen misselijkheid is cola. Veel effectiever dan een Motilium. Neem dus gerust een flesje cola mee in je rugzak, voor het geval de lokale gids er geen meer bij zich heeft. Zeker de nacht dat je naar de top gaat kan een slokje cola het verschil maken!

Wat onze klanten zeggen:

“Als geschenk voor je achttiende verjaardag met je vader de Kilimanjaro beklimmen, dàt blijft je hele leven bij. Tijdens een tafelspeech (met teveel drank) suggereerde ik dit avontuur aan mijn dochter. De uitdaging werd aangenomen: de tafelgenoten waren getuigen en, ijdel als we zijn, kon geen van ons beiden zich gezichtsverlies permitteren. Alle voorbereidingen werden snel genomen.  Conditioneel waren we in orde, dat wisten we, maar de hoogte, die konden we niet inschatten. Vermits de top niet halen geen optie was, sliepen we de vier weken voor ons vertrek in een een hoogtetent. De impact hiervan was niet te onderschatten. Slechts op 4.700 m werden we wat ijl in het hoofd. Het was een prachtig avontuur.  Hieronder de video van ons avontuur.” Sven Van Steen.

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.