Hoogtetraining & acclimatisatie

Hoogtetraining valt niet weg te denken uit de trainingsplanning van topsporters. Hoogtetraining resulteert in eerste instantie tot gewenning aan het presteren op hoogte. Ook leidt hoogtetraining tot verbetering van de conditie en prestatie. In dit artikel leest u over de mogelijkheden om te trainen en/of slapen op hoogte om zodoende goed voorbereid op hoogte te kunnen genieten van bijvoorbeeld uw vakantie.

Goed voorbereid van start

Hoogtetraining voorkomt hoogteziekte en de gevolgen ervan. Elk jaar trekken duizenden mensen de bergen in. Verblijven en presteren op hoogte vraagt om acclimatisatie, aanpassing. Het kan gaan om vakanties in de bergen, wandel- en trektochten, bergbeklimmingen, expedities en wintersportvakanties. Hoogteacclimatisatie wil in dit geval zeggen dat aanpassing plaatsvindt met gesimuleerde hoogte. Bijvoorbeeld door te slapen in een hoogtetent.

Resultaten

In de berglucht zit minder zuurstof dan op zeeniveau. Normaal gesproken zit er 20,9% zuurstof in de lucht. Op een hoogte van 2500 meter ligt dat rond de 15,5%. Je lichaam reageert op hoogte door meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Dit leidt tot meerdere fysiologische effecten. Er vindt o.a. een verhoogd transport naar en een verhoogde opname van zuurstof plaats in spieren en organen. Het nut van trainen en/of slapen op hoogte is bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Dit wordt onderstreept door persoonlijke ervaringen en effecten die behaald zijn. Ook bergbeklimmers hebben goed ervaringen met het gebruik van gesimuleerde hoogte voordat men daadwerkelijk op hoogte gaat presteren. Verhoging van zuurstoftransport, zuurstofopname en glucoseopname in spieren en organen zijn de belangrijkste resultaten van de acclimatisatie en hoogtetraining.

Deze veranderingen leiden tot:

  • Bestrijden hoogteziekte (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid)
  • Conditieverbetering
  • Verbetering van herstel
  • Prestatieverbetering

Genieten

In toenemende mate worden de voordelen van trainen en/of slapen op hoogte ervaren. Acclimatiseren op hoogte kan vanaf een matige intensiteit opgebouwd worden naar een intensiever niveau. De intensiteit is afhankelijk van de mate van het belastingsniveau en van de persoonlijke doelen. Om maximaal te kunnen genieten van uw verblijf op hoogte moeten, naast acclimatisatie, devolgede factoren in acht worden genomen:

  • Hoogte; hoe hoger in meters des te meer kans op hoogteziekte
  • Snelheid; hoe sneller op hoogte des te minder acclimatisatie tijd
  • Vermoeidheidsgraad; hoe vermoeider des te minder weerstand
  • Vochtgehalte; hoe minder vocht des te groter de kans om ziek te worden

Graag informeren wij u over de mogelijkheden om te acclimatiseren en/of trainen op hoogte. Laat u ondersteunen in het bereiken van uw doelen. Met onze producten kunt u door middel van een mobiele hoogtegenerator acclimatiseren. Ervaar wat gesimuleerde hoogte met u doet!

Samengevat, acclimatisatie helpt u verder.
Daag uzelf uit en ervaar het!

Twijfel niet om met ons contact op te nemen zodat wij de mogelijkheden
met uw individuele situatie kunnen bespreken.

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.