Vragen van hoogtereizigers

Vraag:

Als je eenmaal geacclimatiseerd bent op een bepaalde hoogte, hoe lang blijf je dan geacclimatiseerd, is dat een paar dagen voor zo’n hoogte, een week of kun je bijvoorbeeld een maand nadat je weer op 4000 m bent geweest zo weer een hoge berg op zonder opnieuw te hoeven acclimatiseren? En als ik bijvoorbeeld in de Himalaya een berg van 7000 m beklimt, kan ik dan nadat ik ben afgedaald een week later zonder te acclimatiseren een andere berg van 7000 m beklimmen zonder last te zullen krijgen van hoogteziekte?

Antwoord van Dr. Han Willems,
onze expert op het gebied van hoogteziekte:

 

Het antwoord op je vraag is tweeledig. Acclimatisatie verdwijnt even snel als je hem opbouwt. Het opbouwen van een redelijke acclimatisatie op 7000 meter duurt langer (meestal ten minste twee tot vier weken, maar dat is erg verschillend per persoon), zodat je geleidelijker naar die hoogte gaat dan naar 4000 meter, dat kan binnen een week al redelijk veilig. Ben je goed geacclimatiseerd op 7000 meter en daal je dan weer af, en ga je vervolgens binnen een week weer naar die hoogte terug, dan ben je wel wat van je acclimatisatie kwijt maar nog niet alles.

Theoretisch zou je dan dus sneller naar boven kunnen met een lager risico op hoogteziekte. Maar, en dat is het tweeledige, omdat dezelfde persoon niet elke keer hetzelfde reageert, geeft ook zo’n acclimatisatie geen garantie en je zou dus toch flink hoogteziek kunnen worden. Na ongeveer drie weken op laagte moet ook een op 7000 meter goed geacclimatiseerd persoon zich weer als niet geacclimatiseerd beschouwen en dan gelden dezelfde risico’s als bij een nieuwe stijging. Acclimatisatie op 4000 meter die in een week is verkregen verdwijnt ook na het afdalen binnen een week. Als je veel langer (weken) op 4000 meter blijft duurt het de-acclimatiseren ook langer, maar ook hier geldt: na ongeveer drie weken moet je jezelf als niet geacclimatiseerd beschouwen en begint het hele aanpassingstraject weer bij het begin.