Kilian Jornet & Emelie Forsberg testen onze ‘Fast Acclimatize’ methode

Twee van s’werelds beste bergatleten van deze generatie, Kilian Jornet en Emelie Forsberg, probeerden Cho Oyu snel te beklimmen in de Himalaya. Cho Oyu met zijn top van 26.906 ‘(8.188m) is de zesde hoogste berg ter wereld en een favoriet van vele doorgewinterde alpinisten. Hoewel ze een ongelooflijk natuurlijk talent hebben, wonen Kilian en Emelie op zeeniveau in Noorwegen en hebben ze niet de blootstelling aan de hoogte die nodig is om te acclimatiseren voor Himalaya-expedities. Naast klimmen zijn Kilian en Emelie trailrunners van wereldklasse en ski-bergbeklimmers die regelmatig reizen en racen over de hele wereld. Om deze reden hebben ze niet veel tijd om te besteden aan bergexpedities op grote hoogte.

Het paar ging op onderzoek en zocht uit of het mogelijk was om Cho Oyu in twee weken te beklimmen. Ze ontdekten hoe acclimatisatie noodzakelijk is en hoe dit het lichaam kan beïnvloeden. In de korte film over hun reis om dit te bereiken, zie je hoe ze onze Kilian Jornet & Emelie Forsberg testen onze ‘Fast Acclimatize’ methode met succes toepassen en de revolutie die deze manier van acclimatiseren in de bergsport zal teweeg brengen.

Klimmers zouden traditioneel twee maanden van tevoren in het basiskamp moeten aankomen om te acclimatiseren voor een klim van 26.906 ‘(8.188 m). Dit voegt kosten en complicaties toe voor klimmers die het grootste deel van deze acclimatisatieperiode doorbrengen door gewoon ‘te hangen’ in de ijle lucht van de verschillende kampen op de berg. Daarnaast betekent dit ook dat klimmers langere periodes weg zijn van hun werk en gezin, dit is vaak een groot privé en financieel offer. Met het oog op deze omstandigheden en omdat ze niet in staat waren om twee maanden aan Cho Oyu te wijden, hanteerden Kilian en Emilie een andere strategie. In plaats van twee maanden vooraf aan te komen, besloten ze om vanuit hun huis in Noorwegen te acclimatiseren met behulp van onze technologie en onze ‘Fast Acclimatize’ methode. Hierdoor moesten ze slechts 10 dagen voor hun geplande topdag af te reizen.

Kilian Jornet Fast Acclimatize Method

Deze video geeft een mooi beeld van de ‘Fast Acclimatize’ methode weer die werd gebruikt bij hun pre-acclimatisatie. Kilian deelde ook zijn trainingsprotocol voorafgaand aan Cho Oyu. Het is een fascinerende kijk op hoe acclimatisatie thuis kan worden benaderd voor grote bergexpedities. Hoewel ze de top niet haalden, haalde Kilian de 8000m en Emelie haalde in slechts 10 dagen 7800m. Dit is bijna ongekend en toont de mogelijkheden en voordelen van gesimuleerde hoogteacclimatisatie. Natuurlijk moet worden benadrukt dat Kilian en Emelie professionele atleten zijn en veel ervaring in de bergen hebben.

Hoewel acclimatisatie thuis veilig is voor iedereen, moeten expedities in stijgende stijl alleen worden uitgevoerd onder toezicht van deskundige en professionele gidsdiensten zoals onze partners.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over het systeem dat Kilian en Emelie hebben gebruikt of reserveer jouw eigen systeem via onze verhuurservice!

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.