Helpt het hebben van een goede conditie tegen hoogteziekte?

Hoe goed de conditie van een persoon moet zijn, is afhankelijk van de fysieke belasting van de reis: de duur van de reis in haar geheel, het aantal uren actief gedurende de dagen, de hoeveelheid rustdagen, de hoeveelheid en het gewicht van de bepakking, de omgeving en het type activiteit. Het is belangrijk dit allemaal duidelijk op een rijtje te hebben, zodat er gericht getraind kan worden en de kans groter wordt om de klim succesvol te volbrengen.

Het is niet nodig om de conditie van een olympische sporter te bezitten, maar het helpt wel op bepaalde vlakken. Mensen met een goede conditie hebben minder moeite om de berg op te komen, ervaren een betere gemoedstoestand doordat zij minder moe zijn en hebben over het algemeen een hogere stapsnelheid. Een goede basisconditie helpt de klimmer op hoogte dus wel, maar is geen noodzaak om de berg op te komen. Het duurt mogelijk alleen iets langer met een minder goede conditie.

Een goede conditie verkleint echter NIET de kans op het krijgen van hoogteziekte. Er is bekend dat iemands conditie slechts een minimale invloed heeft op het krijgen van in ieder geval AMS en HAPE.