Wat is hoogte hersenoedeem?

Hoogte hersenoedeem of High Altitude Cerebral Oedema (HACE) is ook een ziekte die op kan spelen op hoogte. Vaker gezien vanaf 3700 m, maar kan reeds opspelen vanaf 2600 m. Ook bij deze ziekte is sprake van vochtophoping. Dat vindt dan niet in de longen, maar in de hersenen plaats: het regelcentrum van ons lichaam en dus cruciaal voor onze overleving. Door de vochtophoping zwelt het brein op en gaat het meer ruimte innemen. Hierdoor neemt de druk toe, waardoor de bloed toe- en afvoer in het gedrang komt en het brein steeds minder voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Het resultaat is schade aan het brein, wat uiteindelijk levensbedreigend kan zijn.

HACE kan worden vastgesteld wanneer iemand voldoet aan één van de twee volgende criteria:

  • Een verandering in mentale status en/of coördinatiestoornissen met AMS-klachten
  • De aanwezigheid van een verandering van de mentale status en coördinatiestoornissen zonder AMS-klachten

HACE kan binnen een aantal uren dodelijk zijn, en de overleving is dan ook afhankelijk van een snelle diagnose en behandeling: snel ingrijpen is dus van levensbelang.

De meeste effectieve behandeling is direct dalen en/of evacuatie, onder begeleiding. Zuurstofbehandeling wordt ook aangeraden om de saturatie (>90%) te herstellen (0,5 l – 2,0 l per minuut). Indien afdaling op dat moment niet mogelijk is, en zuurstof niet beschikbaar is, wordt het gebruik van een overdrukkamer aanbevolen. Dat moet echter niet als vervanging dienen van de afdaling of evacuatie.

Medicatie kan een zeer effectief middel zijn om HACE te stabiliseren, dan wel te verhelpen, maar mag de afdaling niet vervangen en moet onder toezicht van een (medisch) professional gebruikt worden. De volgende medicijnen en doseringen worden aangeraden om bij een vastgestelde HACE te gebruiken:

  • Dexamethason
– Direct 8 mg toedienen én dan 4 mg elke 6 uur– orale, intraveneuze of intramusculaire toediening
– 0,15 mg/kg – orale toediening – elke 6 uur – met een maximum van 4 mg per dosis
Stappenplan HACE in het kort:
1. Direct stoppen met stijgen
2. Direct afdalen en/of evacueren
3. Indien afdalen of evacueren (nog) niet mogelijk is: Zuurstoftherapie: 0,5 l – 2,0 l per minuut, saturatie >90% of gebruik van een overdrukkamer
4. Medicatie o.l.v. een (medisch) professional, indien nodig geacht

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.