GETEST: Hoogtetent voor Khan Tengri (7010m)

Hoofdpijn, gebrek aan eetlust, weinig energie, slapeloze nachten… Als je ooit in het hooggebergte bent geweest, weet je dat acclimatiseren niet echt leuk is. Hoe snel je acclimatiseert verschilt van persoon tot persoon en er is weinig wat je daaraan kunt doen. Helaas ben ik nogal slecht in acclimatiseren. Vorig jaar op Peak Lenin (7.134m) was de kloppende hoofdpijn regelmatig zo erg dat ik weinig anders kon doen dan in de foetus-houding in mijn tentje liggen.

Hoogtetent

Daarom hebben we dit jaar voor onze expeditie naar Khan Tengri (7.010m) wat nieuws geprobeerd: hypoxic hoogtetenten (van Altitude Dream). In een eerder blog kun je lezen dat we voordat de expeditie begon vier weken lang in een hoogtetent hebben geslapen die de hoogte kunnen simularen door de hoeveelheid zuurstof in de tent te reguleren. Hierdoor hoopten we dat we sneller zouden acclimatiseren op de berg. Daarmee zou de totale tijd op de berg korter worden wat ook de bijbehorende risico’s op het ontwikkelen van hoogteziekte verlaagt.

hoogtetent Deluxe bed tent

Er waren meer redenen om geacclimatiseerd aan te komen in het basiskamp. Ten eerste, omdat we van zeeniveau direct met een helikopter naar het basiskamp op 4.000 meter zouden vliegen. Dat is een serieus risico voor het ontwikkelen van hoogteziekte. Ten tweede is de ‘icefall’ tussen kamp 1 (4.200m) en kamp 2 (5.300m) op Khan Tengri blootgesteld aan steenslag en lawines. Normaalgesproken maken klimmers een acclimatisatietocht van BC – C1 – C2 – C3 – C1 – BC voordat ze beginnen aan een toppoging. Dat betekent dan dat je vier keer door deze ‘icefall’ moet klimmen. Wij wilden maar één keer door de ‘icefall’ klimmen om de risico’s te verkleinen, maar dat was alleen mogelijk met voldoende pre-acclimatisatie. Tot slot wilden we onze kansen vergroten om binnen onze planning zowel Khan Tengri als Pobeda te beklimmen. Geacclimatiseerd aankomen zou flinke tijdswinst betekenen en daarmee de kans van het slagen van twee

beklimmingen sterk vergroten!

Aangezien we allemaal een fulltime baan hebben was het niet mogelijk om twee weken te gaan acclimatiseren in de alpen voor onze expeditie en daarom hebben we deze tenten geprobeerd via de verhuur service van Altitude Dream. We hadden geen idee of het echt zou werken, maar vonden het de moeite van het proberen waard.

En, heeft het gewerkt?

Project 5 Khan Tengri

Vorig jaar stonden we 19 dagen na aankomst in het basiskamp op de top van Peak Lenin. Dit jaar stonden we 10 dagen na aankomst in basiskamp op de top van Khan Tengri. Alleen al hierop gebaseerd kun je zeggen dat de hoogtetent gewerkt heeft. Ik denk zelfs dat we het nog een of twee dagen sneller hadden kunnen doen als het weer mee had gezeten. Maar het grootste voordeel van de hoogtetent is eigenlijk dat we ons veel beter hebben gevoeld tijdens de beklimming. Uiteraard hadden we nog steeds alle symptomen die je normaalgesproken hebt bij het beklimmen van een hoge berg, maar het verschil met Peak Lenin vorig jaar was aanzienlijk! Na Lenin was ik totaal uitgeput, na Khan Tengri was ik wel moe, maar verder voelde ik me prima en was klaar voor de volgende beklimming!

Wat zeker ook een rol heeft gespeeld, is onze opgedane ervaring van vorig jaar. We wisten veel beter wat ‘normaal’ is op deze hoogtes en waartoe je lichaam in staat is. Dit was mentaal een enorm verschil. Maar ook praktisch gezien wisten we veel beter wat wel en niet te doen. Bijvoorbeeld wanneer je in een nieuw hoger kamp aankomt niet meteen als een idioot beginnen een plek voor je tent uit te graven, maar eerst wat te ontspannen en te drinken.

We waren dus erg tevreden over de service van Altitude Dream en zouden deze zeker weer gebruiken!

Ons klimschema op Khan Tengri

21/07 – 4.000m – Aankomst in BC met helikopter

22/07 – 4.200m – C1

23/07 – 4.600m – Load carry naar de icefall, dan terug naar BC vanwege slecht weer

24/07 – 4.000m – Rustdag in BC

25/07 – 4.200m – Naar C1 en daar slapen

26/07 – 5.300m – Naar C2 en daar slapen

27/07 – 5.700m – Acclimatisatietrip naar C3, slapen in C2

28/07 – 6.050m – Klimmen naar 6.050m en dan terug naar C3 (5.700m) en daar slapen

29/07 – 5.700m – Rustdag in C3

30/07 – 5.700m – Slecht-weer-dag in C3

31/07 – 7.010m – Top-dag!

01/08 – 5.700m – Vast in C3 vanwege slecht weer

02/08 – 4.000m – Terug naar BC

 

Project-5PeaksAllert Bosch & Gijs Schuurmans – Project 5 Peaks

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.