Voorkomen van hoogteziekte

Hoogteziekte is bij vakanties of expedities in de bergen vaak de grootste spelbrekers. Gelukkig kan hoogteziekte meestal worden voorkomen door het treffen van een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen en/of thuis acclimatiseren aan de hoogte. In onderstaande overzicht vatten wij die maatregelen kort samen.

De gemiddelde trekker kan zijn risico zelf inschatten en inperken. Als uit eerdere tochten is gebleken dat je ondanks getroffen maatregelen toch klachten hebt gekregen, dan behoor je waarschijnlijk tot de groep gevoelige personen. De kans om tijdens je volgende tocht weer hoogteziekte te krijgen, is daarom groter. Je doet er dan verstandig aan je nog strikter te houden aan de hierna beschreven maatregelen. Door het consequent opvolgen van de gegeven adviezen kan hoogteziekte bijna altijd worden voorkomen, of zal in ieder geval minder ernstig verlopen. Boven de 5000 meter is het menselijk lichaam meestal niet meer in staat zich goed aan te passen en krijgt vrijwel iedereen min of meer hoogteziekte. Bij een langer verblijf (van weken) boven die hoogte wordt je fysieke en mentale conditie ook geleidelijk slechter, ook wel High Altitude Deterioration (HAD) genoemd. Gewichtsverlies, ernstige vermoeidheid en onvermogen om ingewikkelde handelingen uit te voeren of verantwoorde beslissingen te nemen komen dan dikwijls voor. Dit laatste heeft het slachtoffer meestal zelf niet in de gaten, zodat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In deze situatie geldt het aloude spreekwoord: Voorkomen is beter dan genezen!

Voorkomen van hoogteziekte en de belangrijkste preventieve maatregelen:

 

1. Slapen in een hoogtetent. Sinds 2000 is het technisch mogelijk om de bergen naar huis te brengen door te slapen in een hoogtetent. Door op deze manier thuis te acclimatiseren aan de hoogte is de kans op hoogteziekte heel klein.

2. Zorg ervoor dat je de klachten die bij hoogteziekte passen kunt herkennen.

3. Vermijd een snelle stijging van zeeniveau naar slaaphoogten boven 2500 meter.

4. Slaap zo mogelijk 1 tot 2 nachten op een hoogte van ongeveer 2500 meter alvorens verder te klimmen.

5. Stijg wat slaaphoogte betreft, eenmaal boven de 2500 meter bij voorkeur niet meer dan 300 meter, en boven de 4000 meter niet meer dan 150 meter per dag. Als je toch meer dan 300 respectievelijk 150 meter verder bent gestegen, ga dan zo mogelijk slapen op een lager niveau dan de hoogte die je overdag hebt bereikt.

6. Nooit verder klimmen naar een nieuwe slaaphoogte als je klachten hebt die niet meer op eenvoudige pijnstillers reageren. Ga pas hoger slapen als je klachtenvrij bent.

7. Altijd afdalen als je klachten erger worden tijdens een rust- of wandel dag op dezelfde hoogte.

8. Las een dag rust in na elke 1000 meter verder stijgen, of loop een dag op gelijke hoogte.

9. Drink altijd voldoende (alcoholvrij) om uitdroging te voorkomen (een liter extra per 1000 meter stijging) en rook niet.

10. Als je hart- en/of longklachten of andere ziekten hebt, moet je met je arts overleggen of het verstandig is in de bergen te lopen.

Beluister het interview dat we gaven aan KX radio over hoogteziekte.

Meer weten over het voorkomen van hoogteziekte of hoe we kunnen helpen bij jouw expeditie of vakantie in de bergen? Neer contact met ons op

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.