Hematocriet? Hoogtetent? De theorie achter de “topconditie” van Campenaerts

Victor Campenaerts, de huidige Werelduurrecordhouder, voelt zich naar eigen zeggen “top”, met dank aan enkele nachtjes in zijn hoogtetent. “Ik wil mijn laatste trainingsblok aanvatten met een ongezien hoog hematocriet.” Kunt u niet meer volgen? Kris Van der Mieren, bondsarts bij Belgian Cycling, legt het allemaal uit.

Het nut van een hoogtetent

“Een hoogtestage stimuleert de aanmaak van natuurlijk erytropoëtine, kortweg epo”, zegt Van der Mieren. “Het lichaam heeft epo nodig om rode bloedcellen aan te maken. Het hormoon staat op de verboden lijst van de UCI, maar een hoogtestage is een natuurlijke vorm van epogebruik.”

“Door te slapen in een hoogtetent creëer je dezelfde effecten. Het zuurstofgehalte in de lucht vermindert en de aanmaak van epo wordt gestimuleerd.”

“Vanaf 2.000 meter krijg je heel goede effecten. En hoe hoger je gaat, hoe sterker het effect.”

Epo staat op de verboden lijst van de UCI, maar een hoogtetent of hoogtestage is een natuurlijke vorm van epogebruik en toegestaan volgens de anti-doping regels.

Boost in de epo-aanmaak

Victor Campenaerts stelde zijn hoogtetent in op 4.700 meter, “extreem hoog”. Is dat wel nog gezond? “Hoe hoger je gaat, hoe meer nadelen er ook mogelijk zijn”, waarschuwt Van der Mieren. “Als je ineens op 4.000 meter komt, word je onrustig en heb je last van kortademigheid.”

“Je moet dus langzaam opbouwen. Victor heeft een schema, waarin af en toe een piek wordt ingelast. Hij zal dus nooit 10 dagen na elkaar op 4.700 meter slapen. Zo’n piek veroorzaakt een extra boost in de epo-aanmaak. Het geeft het als het ware een extra schop onder de kont.”

Hoger hematocriet, en dan?

Dankzij zijn hoogtetraining heeft Campenaerts nu meer rode bloedcellen, maar hoe vertaalt zich dat in zijn sportieve prestaties? “Hoe meer rode bloedcellen je in je lichaam hebt, hoe meer zuurstof kan worden getransporteerd naar de spiercellen.”

“Dat is de befaamde hematocrietwaarde. Een normale man heeft een waarde van 42 procent: als je een liter bloed door een trechter zou gieten, zou je 42 procent rode bloedcellen overhouden. Sommige renners haalden ooit waardes boven 60 procent. Dan is het bloed ook veel dikker en is het risico dat het gaat stollen in de dunnere bloedvaatjes.”

“Victor kan zijn hogere hematocrietwaarde nu gebruiken in zwaardere trainingen. Hoe meer rode bloedcellen, hoe hoger de VO2Max en hoe meer zuurstof je kan gebruiken tijdens een inspanning. Zijn inwendige motoren zijn dus krachtiger geworden.”

“Epo stimuleert ook de microbloedvaatjes in de spieren. Renners die zich bijvoorbeeld 5 jaar hebben gedopeerd, zullen daar dan ook de rest van hun carrière voordeel uit halen.”

Hoe meer rode bloedcellen, hoe hoger de VO2Max en hoe meer zuurstof je kan gebruiken tijdens een inspanning. Zijn inwendige motoren zijn dus krachtiger geworden.

Zijn er ook gevaren van een hoogtetent?

Kunnen ook niet-sporters in een hoogtetent van 4.700 meter kruipen? “Voor een gezonde man of vrouw is dat niet levensbedreigend”, zegt Van der Mieren. “Maar eender wie zal wel even naar lucht happen.

“Dat komt door de zuurstofsaturatie. Normaal is 95 tot 100 procent van de rode bloedcellen gevuld met zuurstof. Maar hoe hoger je gaat, hoe minder zuurstof in de lucht en hoe minder cellen er gevuld zijn met zuurstof. Op een hoogte van 4.700 meter kan de zuurstofsaturatie onder 90 procent zakken.”

“Op de triageposten voor de strijd tegen het coronavirus is de zuurstofsaturatie één van de criteria. Als de rode bloedcellen voor minder dan 92 procent gevuld zijn met zuurstof, worden ze opgenomen in het ziekenhuis.”

Bron: Sporza.be

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.