Hoogtetraining voor het dak van de wereld

PPPffffffffff. PPPffffffff, PPPfffffffff. Langzaam stroomt de zuurstof mijn hoogtetent in. Alsof de zee mijn tent in spoelt. Zo’n 10 tot 12 uur per dag breng ik er in door. Het gaat ervoor zorgen dat ik straks makkelijker aan de extreme hoogte wen op de Mount Everest. Met 8850 meter de hoogste berg op aarde. In april – mei 2015 ga ik een poging doen om hem te beklimmen.

Hoogteziekte is doodsoorzaak nummer één onder klimmer op een berg boven de 8000 meter. Als de “inzet” zo hoog is, wil maximaal voorbereid aan de start verschijnen. De tent verkleint de kans op hoogteziekte. Bovendien vergroot het natuurlijk de kansen op de top!

Het is zoeken naar de beste manier om deze vorm van hoogtetraining in te zetten. De wetenschap heeft de antwoorden (nog) niet. Tot nu wordt de hoogtetent meer gebruikt door duursporters dan bergbeklimmers. Bergbeklimmers die deze zuurstofarme tent wel gebruiken, gaan lang niet altijd naar een hoogte van 8850 mtr.

Eric-Arnold-hoogtetentOud-top zwemmer Marcel Wouda helpt mij met het opstellen van een protocol dat er als volgt uitziet:

  • week 1: 3500m
  • week 2: 4000m
  • week 3: 4500m
  • Week 4-6: 5000m

In een hoogtetent is minder zuurstof. De extreem lage luchtdruk op hoogte is natuurlijk niet te simuleren in de tent. Toch heeft het verblijft in de tent meerdere voordelen. De capaciteit van de HEAM groepen, de effectiviteit van de longblaasjes, de aanmaak van E.P.O. Allemaal positieve effecten van de hoogtetent. De materie is complex. Soms duizelt het mij. Duidelijk is wel dat mijn lichaam zich aanpast in de omgang met minder zuurstof. Acclimatiseren is natuurlijk meer dan passief in een tent liggen. Drie keer per week fiets ik daarom met het zuurstofmasker op virtueel op 6500 mtr. Met het schuim op de bek aan het einde!

Tijdens mijn 2014 Everest expeditie merkte ik al dat ik rustig door mijn neus kon blijven ademen bij het opwandelen van een heuvel onderweg naar Everest basecamp. Terwijl collega klimmers al flink aan het hijgen waren. Het resultaat van goede training… en natuurlijk de positieve effecten van de hoogtetent.

Op naar het hoogste punt van de aarde nu. Het dak van de wereld. Hoe beter mijn lichaam kan omgaan met het zuurstoftekort, hoe meer ik het adembenemende uitzicht in mij kan opnemen!

Eric Arnold

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.