Belgian Gasherbrum expeditie

De wind giert om de tent en laat de stokken gevaarlijk naar binnen buigen. De rust van de ochtend is overgegaan in een hels kabaal. De tochtgaten staan open om de wind geen kans te geven de kleine schuilplaats op te tillen en van de berg te werpen. Ik dommel toch even in, zwaar ademend door de hoogte zonder besef van tijd. Een mix van berusting, hoop en angst sluipen door mijn ledematen. Langzaam doe ik mijn ogen open en lig…. In onze slaapkamer!?

Nathalie en ik gaan deze zomer een waar avontuur aan. Ik, Johan, vertrek samen met vier andere klimmers naar Pakistan, waar ik mijn eerste 8000’er wil overwinnen. Nathalie (mijn lieftallige vriendin) volgt in het kielzog van deze Belgian Gasherbrum expeditie samen met nog 15 trekkers.Gasherbrum

We kozen er voor om reeds in België het proces van de acclimatisatie in te zetten, om zo de risico’s op hoogteziekte te beperken. Helaas, in deze redelijk platte landje is geen berg te bespeuren van meer dan 2000 meter (tenzij men in Nederland alsnog aan het grote project begint), nog steeds de beginhoogte om een effectieve acclimatisatie te voltooien. Wat gedaan?

Meer en meer fitnesscentra bieden een hoogtekamer aan. Voor ons echter niet in de buurt en onpraktisch vanwege onze fulltime job.

Je surft dan maar wat op het internet, komt oude bekenden als Jan Van hees van berggidsenbureau Namaste tegen die…. thuis acclimatiseren (Zie foto). Euh, kan dit?

Als de man niet naar de bergen kan, komt de berg wel naar u!:

ALTITUDE DREAM HOOGTETRAINING!

Wat wij er van vonden:

Altitude Dream

De hoogtegenerator:

De bediening is eenvoudig en snel. Makkelijk en goed uitgelegd. Gewoon het schema volgen en af en toe een knopje indrukken (meestal na drie dagen), meer niet.

De hoogtegenerator is wel nogal log en zwaar, en uiteraard, het maakt een beetje lawaai. Gelukkig is het gekoppeld aan een lange zuurstofslang, zodoende dat we de hoogtegenerator beneden konden zetten (vooral voor slechte slapers belangrijk). Een klein pufje, op regelmatige basis, was alles wat te horen was in de hoogtetent.

De hoogtetent:

Deze hoogettent is van goede kwaliteit, hard plastiek zodat er geen lucht kan ontsnappen. De lucht met duidelijk minder zuurstof uiteraard! Overal zijn er ingangen voorzien zodoende dat de zuurstofslang langs eender welke kant kan ingestoken worden. Handig, want steeds aanpasbaar per huis (situatie).

Het slapen:

Je voelt echt hetzelfde als op hoogte verblijven. Mensen die er aan twijfelen, dit werkt! Zelfs met een extra voordeel: je verliest er gewicht door!. De lucht is ijler, je lichaam denkt dat het op 2500 meter slaapt. Dus, na vier weken ervaar je duidelijk het resultaat:

Je lichaam maakt extra epo aan, en blijft het aanmaken. De details ken ik ook niet, maar op hun website kun je veel meer uitleg terug vinden.

Mijn advies aan alle trekkers en klimmers ter wereld is nog steeds, na al die jaren: zie thuis af, zodoende dat je ter plekke kan genieten!

De eerste dagen waren wij lichtjes moe, zelfs na acht, negen uur geslapen te hebben. Je lichaam is bezig zich aan te passen aan de onvoorziene omstandigheden waarin je het werpt. Mijn advies aan alle trekkers en klimmers ter wereld is nog steeds, na al die jaren: zie thuis af, zodoende dat je ter plekke kan genieten!

Hou rekening met volgend onderdeeltje in het proces:

Om echt volop te kunnen genieten, moet je snachts tien uur in de hoogtetent verblijven. Mensen met een drukke baan en kinderen (die wij niet hebben), kunnen dit algauw als een last gaan beschouwen. Toch blijven doen, het geschenk wacht in de bergen.

De service

De afspraken verliepen grotendeels via de telefoon en mail. Steeds erg beleefd, uitermate vriendelijk en duidelijk. De gemaakte afspraken werden tot op de letter uitgevoerd.

Het team is begaan met de klant, geeft het “slaapadvies” en verzorgd de opvolging (als je vragen hebt).

De plaatsing en afbraak werd eveneens door de firma voorzien en is snel en efficiënt, met een geweldig enthousiaste en vriendelijke uitleg ter plaatse van Jelle.

Deze mensen houden van wat ze doen, voor wie ze het doen en hoe ze het doen!

Persoonlijke bemerkingen:

Ons eerste objectief is steeds geweest: acclimatiseren. Dat voel je, dat is er. Een bijkomend voordeel dat je thuis al merkt;

Ik heb me anders gevoeld tijdens de trainingen. Niet na dag één, maar na week twee. Meestal veel beter, soepeler, eleganter bijna, was het lopen en fietsen. Heel soms was er een echt zware dag. Over het algemeen, de dag na het ‘stijgen’. Dan kun je even een recuperatiemoment inbouwen, ja zelfs een dagje over slaan.

Conclusie:

Wij zijn enorm opgetogen dat we Altitude Dream hebben leren kennen! Hierdoor voelen we ons beiden meer zeker en veiliger eens we de bergen intrekken. Het is een lang proces in de aanloop, maar:

Dit is het waard! Dit doen we nog!

Een enorme “dank u” aan het hele team van Altitude Dream

van Johan Schots en Nathalie Leon