Hoe werkt Intermittent Hypoxic Training?

Onderzoek in de Russische ruimtevaart bracht iets bijzonder aan het licht. Kosmonauten die regelmatig perioden zuurstofarme lucht hebben ingeademd (Intermittent Hypoxic Training) bleken een veel betere celstofwisseling te hebben. Ze konden makkelijker energie aanmaken en hun energiefabriekjes in de cellen (mitochondriën) werkten beter.

Deze ontdekking is belangrijk voor mensen waarbij er sprake is van een chronisch gebrek aan energie. We kunnen hierbij denken aan onder andere chronische vermoeidheid, chronische ontstekingen, burn-out syndroom, depressies, AMS, COPD, diabetes en vele andere ziekten

In iedere cel in ons lichaam bevinden zich mitochondrien die dankzij het gebruik van zuurstof suiker en vetten kunnen omzetten in energie. Deze energie wordt opgeslagen in een soort pakketjes (adenosinetriphosphaat), ook wel afgekort als ATP. Een volwassene van zo’n 80 kg produceert ook rond de 80 kg ATP per dag.

Intermittent Hypoxic Training zorgt voor een beter functioneren van de mitochondriën en zorgt ervoor dat minder goed functionerende mitochondriën (energiefabriekjes die te weinig opleveren) worden afgevoerd. Cellen worden daarmee wat functie betreft weer jonger en vitaler.

Intermittent Hypoxic Training (IHT) is de laatste jaren ook ontdekt door sporters en bergbeklimmers die uit deze methode ook hun voordeel halen. Vooral de combinatie met het gebruik van een hoogtetent heeft bij veel sporters een bijzonder goed effect.

AltitudeDream.com heeft verschillende training schema’s voor sporters, bergbeklimmers of mensen met chronische vermoeidheid. Neem hiervoor contact op met ons.