Wat is hoogtetraining?

Hoogtetraining of hoogtestages zijn beproefde methodes om de algehele conditie en het prestatievermogen van het lichaam te verbeteren. Door de ijlere lucht is er minder zuurstof beschikbaar. Het menselijk lichaam reageert op deze nieuwe omstandigheden door het aanmaken van meer rode bloedlichaampjes. Bij terugkeer beschikt het lichaam over meer van deze zuurstofdragers waardoor alle organen in het lichaam, inclusief de spieren en stofwisseling, meer energie tot hun beschikking hebben.

Wat zijn de voordelen van hoogtetraining?

  • Verbetering van het uithoudingsvermogen;
  • Verhoging van de hemoglobine concentratie, wat ervoor zorgt dat er meer zuurstof naar de spieren wordt vervoerd;
  • Verhoging van de verzuringsdrempel;
  • Verbetering van het herstel na zware trainingen;
  • Verbetering van vetverbranding (afvallen);
  • Versnelde terugkeer op het oude trainingsniveau na blessures.

Interval hoogtetraining is gebaseerd op een techniek die sinds de jaren ’80 wordt gehanteerd om atleten, piloten, kosmonauten en bergbeklimmers te laten wennen aan hoogte. Het is in feite een nabootsing van de positieve effecten van de aanpassing van het lichaam op het afnemende zuurstofgehalte in de lucht op grotere hoogtes. Wie herinnert zich niet die keer dat je in de Zwitserse Alpen “even snel” een bergpaadje neemt en je tot je grote verbazing buiten adem bent? De lucht boven de 1500 meter is ijler en dunner. Voor de opbouw van het aërobe uithoudingsvermogen is dit ideaal. De hoogtetraining werkt met apparatuur met een mondmasker dat gekoppeld is aan een systeem dat een percentage zuurstof uit de lucht haalt. Ook kan deze zuurstofarme lucht in een hoogtetent geblazen worden voor de ‘Live High Train Low’ methode.

De positieve effecten van hoogtetraining blijven ongeveer 3 tot 6 maanden aanwezig.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat na een kuur er veranderingen in het lichaam plaatsvinden. Deze resulteren in een sterke verbetering van de bloedsomloop en structuur van de organen, zoals hart, lever en longen. Het lichaam weet de zuurstof beter te vervoeren en te benutten. Een van de effecten is dat ons immuunsysteem daardoor beter functioneert. Klachten als hoofdpijn, hoge bloeddruk, vermoeidheid en slaapstoornissen kunnen afnemen. De positieve effecten van hoogtetraining blijven ongeveer 3 tot 6 maanden aanwezig.