Expeditie Mont Blanc: Thuis acclimatiseren aan de hoogte?

De Mont Blanc (4810,90 meter) is de hoogste top van de Alpen. De top ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië. Het is de droom van velen om ooit bovenop deze top het uitzicht te bewonderen. Een moment om nooit te vergeten. Maar niet iedereen haalt de top. Een degelijke voorbereiding is bijzonder belangrijk.
Laat u hierbij goed informeren door een erkend berggidsenbureau. Naast de juiste informatie en goed materiaal is conditie ook heel belangrijk. Iemand met een slechte conditie heeft weinig kans op slagen. Tot slot is er nog het hoogteziekte monster, de nachtmerrie voor iedere bergbeklimmer.

Wat is nu eigenlijk hoogteziekte of Altitude Mountain Sickness?

Hoogteziekte is gewoon een verzamelnaam voor acute hoogteziekte (AMS),  hersenoedeem en longoedeem door de grote hoogte veroorzaakt.

Acute hoogteziekte kan ontstaan door onvoldoende aanpassing aan de lage zuurstofdruk, die op grote hoogte aanwezig is, en dit door te snel die hoogte te bereiken.

Hieronder een tabel met per hoogte het bijhorende percentage van mensen die te maken krijgen met (lichte) hoogteziekte:

Kans op hoogteziekte

Deze cijfers zijn indrukwekkend. In de praktijk betekend dit dat meer dan de helft op de Mont Blanc te maken krijgt met hoogteziekte. Heel wat klimmers halen hierdoor niet de top.

Hoe voorkom je hoogteziekte?

Gouden regel: Zolang er symptomen zijn mag men niet verder stijgen! Laat je niet meeslepen door anderen. Gezondheid voor alles!

  • Verblijf eerst enkele dagen op een ‘medium’ hoogte (+ 2000 m).
  • Vermijd slaapmiddelen en overmatig gebruik van alcohol. Niet roken is heel belangrijk!
  • Boven de 3000m stijgt men maximaal 500m per dag om te overnachten.
  • Boven de  4500 m stijgt men maximum 200m per dag
  • Voldoende drinken is heel belangrijk: Op grote hoogte raak je namelijk makkelijker uitgedroogd. Minstens 3 liter en meer drinken is echt noodzakelijk. Zelfs indien er geen dorstgevoel is, omdat het vochtverlies via de ademhaling sterk toeneemt door de lichte hyperventilatie. Een goede test voor jezelf is het controleren van de kleur van de urine. Deze dient helder te blijven.
  • Eet voldoende met voldoende koolhydraten.
  • Vrouwen hebben vanwege hun menstruatie meer kans op bloedarmoede en kunnen in voorbereiding van hun tocht een ijzerrijk dieet volgen + ijzertabletten nemen.

Hoogtetent

U kunt de kans op hoogteziekte aanzienlijk verlagen door uw lichaam in de weken voor uw expeditie te laten acclimatiseren aan de hoogte in een hoogtetent of op de bank met een hoogtemasker.

Hiervoor kunt u terecht via de verhuur service van AltitudeDream.com

zuurstoftent of hoogtetent

Hoe werkt het?

Hoe hoger in de bergen, des te lager de luchtdruk zal zijn en hierdoor zijn ook minder zuurstofmoleculen aanwezig op hetzelfde oppervlakte. Dit betekend dus dat je bovenop een berg minder zuurstof inhaleert dan op zeeniveau. Het minder zuurstof binnen krijgen stimuleert het lichaam om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Na verloop van tijd zijn er dan ook verschillende systemen zoals ademhaling, transport in het bloed (aantal rode bloedcellen) en de zuurstofopname in de spieren aanzienlijk verbeterd. Gevolg: Het lichaam is beter voorbereidt op situatie bij de Mont Blanc expeditie.

De hoogtetent maakt gebruik van dit proces en gebruikt dezelfde zuurstofarme lucht alsof je bij je thuis bovenop een berg staat. De hoogtegenerator haalt een klein percentage zuurstof uit de normale lucht en pompt de overige zuurstofarme lucht in de hoogtetent.

Meer info?

Neem contact met ons op. We hebben speciale programma’s ter voorbereiding op de Mont Blanc. (4 weken)

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.