Bereken het effect van een hoogtestage met de ‘hoogtetijd’

Duursporters kunnen inschatten hoe hun lichaam zal reageren op een hoogtestage. Althans, dat beweren bewegingswetenschappers van het gerenommeerde Australian Institute of Sport. Hiervoor hebben zij de “hoogtetijd” bedacht, een nieuwe uitkomstmaat uitgedrukt in kilometer-uur.

Altitude training

Voor veel duursporters vormt een hoogtestage een terugkerend fenomeen in hun seizoenplanning. Zo zoeken veel wielrenners de hoogte op voorafgaand aan een grote ronde zoals de Tour de France. Dankzij de hoogtestage willen sporters vooral hun uithoudingsvermogen verbeteren. Bij het uithoudingsvermogen speelt het vrijmaken van energie met behulp van zuurstof een belangrijke rol. Hiervoor is hemoglobine nodig, een eiwit dat zuurstof aan zich kan binden en vervolgens via het bloed kan transporteren naar de spieren. Door naar hoogte te gaan stimuleren sporters de aanmaak van hemoglobine. Dit komt doordat op hoogte een lagere luchtdruk heerst en dus de zuurstofspanning lager is. Als reactie hierop maakt het lichaam rode bloedcellen aan, die voor een deel uit hemoglobine bestaan.

Lees verder op Topsport Topics

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.