Trainen op zeeniveau, slapen in de wolken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft twee hoogtekamers geopend. Die kunnen amateurs en topsporters gebruiken bij hun training, terwijl wetenschappers bestuderen hoe het lichaam op grote hoogte reageert.

“In sommige onderzoeken was er bij de proefpersonen een verbetering van tien procent”

De U-Residence van de VUB telt voortaan drie kamers die het lichaam doen ervaren wat het voelt op grote hoogte. De inspanningskamer met fietsrollen en loopband was er al langer, maar sinds dinsdag zijn er ook twee hotelkamers waar je slaapt alsof je bed op de flank van een berg stond.

“Op grote hoogte is er minder zuurstof. Na een tijdje past je lichaam zich daaraan aan”, legt Lieselot Decroix uit, wielrenster en doctorandus aan de VUB.

“Je hartslag gaat omhoog, je hematocrietwaarde – het volume rode bloedcellen in je bloed – stijgt en de aanmaak van je EPO-hormoon wordt gestimuleerd. Zo kan je beter presteren wanneer je weer op zeeniveau bent.”

Bergklassement

“Trainen op hoogte is enkel interessant voor wie op hoogte moet presteren, zoals een wielrenner in het bergklassement”, zegt Bart Roelands, professor fysiologie aan de VUB.

Lees verder op ‘Het Nieuwsblad

Redactie: Een hoogtekamer huren bij de VUB kost €75 per nacht. Ter vergelijking: Een hoogtetent huren kost €17,8 per nacht. De minimale periode voor een ‘Live High, Train Low’ hoogtestage is 3 weken en voor optimaal effect moeten sporters zelf 4 weken op hoogte slapen. Dat maakt het slapen in een hoogtekamer financieel prijzig. Bovendien is het vaak handiger om in je eigen (training)omgeving op hoogte te kunnen slapen. Een hoogtekamer gebruikt dezelfde technologie (pressure swing adsorption) als een hoogtetent om de lucht zuurstof arm te maken. Het te verwachten effect is dus hetzelfde. Een voordeel van een hoogtekamer is wel dat het duidelijk comfortabeler is. Altitude Dream bouwt daarom ook hoogtekamers voor bijvoorbeeld fitness centra.

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.