Jan Van Den Broeck sliep 4 weken in een hoogtetent

Voor Jan Van Den Broeck is het PK van volgende zondag in de Gentse Topsporthal geen inloopwedstrijd. De Dendermondse militair wil meteen het EK-minimum op de 800 meter lopen. ‘Ik heb er vier weken voor in een hoogtetent doorgebracht’, klinkt het.

gedurende vier weken slapen in een hoogtetent leek me toch iets goedkoper

‘Je hebt atleten die voor enkele weken op hoogtestage trekken’, vertelt Van Den Broeck.’Maar gedurende vier weken slapen in een hoogtetent leek me toch iets goedkoper. Net als mijn trainingspartner Niels Platteau koos ik voor dit alternatief om er het effect van na te gaan. Als het resultaat naar wens is, kunnen we in de zomer alles nog eens overdoen. Daarenboven hoefde ik overdag mijn trainingsprogramma niet aan te passen. Die vier weken zijn uiteindelijk snel en vlot voorbijgegaan. In het begin voelden we ons op training een beetje vermoeid maar naarmate de dagen vorderden, kwam de gewenning opzetten.’

Van Den Broeck hoopt er nu zondag de vruchten van te plukken. ‘Ik krijg in de 800-meterwedstrijd assistentie van Niels. Het is de bedoeling dat hij gedurende600 meter het tempo maakt. In de laatste ronde ga ik er dan alles uitpersen om de limiet voor het EK te halen. Die bedraagt 1.48.13, een chrono die ik vorig jaar toch al realiseerde. Mocht ik in mijn opzet slagen dan kan ik me gedurende twee maanden in alle rust op het EK in Göteborg voorbereiden. Er resten me nog wel een paar mogelijkheden zoals de Ifam Meeting begin februari, maar ik hoop dat het eerste schot meteen in de roos zit. Dan kan ik me ook nog eens uittesten op 400 meter of zelfs eens haas spelen voor mijn trainingsmakker.

Van Den Broeck nam vorige maand met succes ook nog deel aan het BK veldlopen voor militairen. ‘Ik was daar met veel plezier van de partij, ook al bedroeg de afstand negen kilometer. Heel verrassend finishte ik er als vijfde Belg, een bewijs ook dat de conditie toen al op peil stond. Het parcours in Schaffen viel natuurlijk best mee, er lag geen sprietje modder. Voor ploeterpartijen ben ik echt niet geschikt, een toekomst als crosser heb ik zeker niet’, besluit hij.

Dit artikel is verschenen in Het Nieuwsblad op 3 Januari 2012

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.