Altitude Dream op de top van de Kilimanjaro

Op 13 Oktober 2013 stonden wij op de top van de Kilimanjaro. Het hoogste punt van Afrika en de hoogste vrijstaande berg op aarde. Een magisch moment om nooit te vergeten en een absolute aanrader voor iedereen die eens iets heel bijzonder wil meemaken. Onze voorbereiding in de hoogtetent bleek echt geen overbodige luxe. Ongeveer de helft uit onze groep heeft de top niet gehaald vanwege hoogteziekte.

Hieronder een overzicht van onze route naar het dak van Afrika.

Machame Gate – Machame Camp (3000m)

Machame gate

Dag 1 – Na ons ontbijt zijn we opgehaald door onze berggids en worden we in een uurtje naar de Machame Gate gebracht. Hier worden alle formaliteiten en entreegelden afgehandeld.

Door de dichtbegroeide nevelwouden lopen we in ons eigen tempo naar boven. We krijgen hier een beetje een sprookjesbos gevoel, om ons heen zien we hier tropische vogels, apen en kameleons. Na 6-8 uur klimmen komen we aan in het Machame Camp, waar de kok begint met het avondeten. Na het diner zijn we snel in onze tent gekropen zodat we de volgende dag fit aan het vervolg van onze expeditie kunnen beginnen.

Machame Camp (3000m) – Shira Camp (3840m)

Shira campDag 2 – In de vroege ochtend, na een warme kop thee en een broodje, trekken we de veters weer aan. Het landschap verandert van een tropisch nevelwoud in een geurig heidelandschap. Na een tijdje wordt het landschap steeds rotsachtiger, met vulkanisch gesteente en cactussen.

Hier hebben we een mooi uitzicht op het Shira Plateau en Mount Meru, een uitgedoofde vulkaan. Onderweg zien we de besneeuwde top van de Kilimanjaro al liggen. Na de picknick-lunch komen we in 4-5 uur bij Shira Camp aan, waar we ons nog even konden wassen met zeep en warm water uit een teiltje. Na het diner hebben we hier met onze gids nog een korte wandeling gemaakt om goed te acclimatiseren aan de hoogte. Daarna weer snel in onze slaapzak gekropen.

Shira Camp (3840m) – Barranco Camp (3950m) via Lava Tower (4500m)

Dag 3 – Vandaag omhoog gelopen naar Lava Tower op 4500 meter en daarna opnieuw afgedaald naarBarranco camp op 3600m. Op die manier konden we opnieuw wat wennen aan de hoogte en ijle lucht. In totaal liepen we vandaag ongeveer 6 uur naar Barranco Camp, een prachtige plek wat een beetje in een kloof ligt.

Wanneer we toekwamen konden we hier helaas nog niet veel van zien vanwege de mist. Toen we echter s’nachts even ons hoofd uit de tent staken zagen we de Kilimanjaro van heel dichtbij met een soort ‘paarse gloed’ vanwege de weerspiegeling van de maan. Dit was echt een moment om nooit te vergeten. Amazing!

Barranco Camp (3950m) – Barafu Camp (4600m)

Barranco-CampDag 4 – Na het ontbijt klimmen we via de Barranco Wall (300 meter hoge rotsmuur) omhoog. Vervolgens zetten we onze tocht verder in een surrealistisch maanlandschap. Door de ijle lucht hadden we ook echt het idee dat we op een vreemde planeet aan het wandelen waren..

Vanaf Barafu Camp hadden we opnieuw een spectaculair uitzicht Op de Kilimanjaro. Vannacht gaan we eindelijk de top aanvallen. Na het diner zijn we dan ook weer snel onze tent gaan op zoeken, want net voor middernacht vertrekken we al naar de top van de Kilimanjaro…

Barafu Camp (4600m) – Uhuru peak (5895m)

Dag 6 – Net voor middernacht vertrekken we in het maanlicht voor het zwaarste gedeelte van de klim. Regelmatig moeten we even stoppen om op adem te komen in de ijle lucht. Dit is echt de zwaarste etappe van de hele expeditie. Maar liefst 7 uur hebben we nodig om  de 4,8km (!) en 1200 hoogtemeters af te leggen. Het laatste stuk naar de kraterrand is nog aardig lastig vanwege losse kiezelsteentjes. Uiteindelijk worden al onze inspanningen beloond en bereiken we om 06:44Stella Point (5735m), waar op dat moment een spectaculaire zonsopkomst meemaken.

Vanaf Stella Point moeten we nog ongeveer 30 minuten wandelen naar de ultieme top: Uhuru Peak, het dak van Afrika op 5895 meter hoogte. Op de top zelf vergeten we alle pijn en genieten ademloos van de schitterende uitzichten. Het is moeilijk om dit te beschrijven. Dit moment vergeten we absoluut nooit meer! WAUW! De verhalen van al onze klanten over de Kilimanjaro zijn absoluut niet overdreven. Deze berg heeft iets magisch. En mits een goede hoogte acclimatisatie is dit voor iedereen absoluut haalbaar!

Groetjes,

signature Kristof

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.