Hoe kunnen atleten zich voorbereiden op de hoogte van het EK cross?

De Europese Kampioenschappen Cross worden op zondag 14 december 2014 in het Bulgaarse Samokov (deelgemeente Borovets) gehouden. Deze plaats ligt op 1350 meter hoogte. Dat deze hoogte wel eens erg beslissend zou kunnen zijn in het wedstrijdverloop staat als een paal boven water.

We hebben hierin al behoorlijk veel ervaring opgedaan in de Tour de France

Inspanningen op hoogte zijn bijzonder zwaar. Het aantal zuurstofmoleculen per ademhaling  is aanzienlijk lager en hierdoor daalt de zuurstof saturatie in het bloed. Dat er op die hoogte ook nog eens topprestaties geleverd moeten worden is een behoorlijke uitdaging maar niet uitzonderlijk. En er is ook goed nieuws. Sporters kunnen zich in principe uitstekend voorbereiden op de factor hoogte van Samokov. We hebben hierin al behoorlijk veel ervaring opgedaan in de Tour de France met cols boven de 2000 meter. Daarnaast begeleiden we geregeld klanten naar de top van de Mount Everest waarbij de inspanning bij de ultieme top poging behoorlijk extreem zijn voor het lichaam. In beide voorbeelden bereiden wij sporters voor op een topprestatie die op hoogte moet geleverd worden. Dit is anders dan hoogtetraining gebruiken voor het bewerkstelligen van een piekprestatie op zeeniveau.

Hoe we dit aanpakken? Door gebruik te maken van de combinatie van 2 vormen van hoogtetraining.

1/ Live High, Train Low

hoogtetent

Sporters slapen 4 weken lang in één van onze hoogtetenten. Deze vorm van hoogtetraining gebruiken we om het aantal jonge rode bloedcellen (reticulocyten) te laten stijgen. Meer rode bloedcellen = meer zuurstoftransport naar de spieren zodat deze minder snel in de problemen komen.

Het aantal uur in de hoogtetent is minimaal 10 uur per nacht. Beter is 12 uur en een middagslaapje mag hierbij gerekend worden.

Tijdens de hele periode van 4 weken vragen we de sporters om extra ijzer te nemen en 1 liter extra water te drinken.

2/ Intermittent Hypoxic Training (IHT)

Schermafbeelding 2014-09-12 om 11.49.08Deze trainingsvorm voegen we vanaf de 2de week 3 tot 4 keer per week toe en dit kan op de bank uitgevoerd worden. Door middel van een masker simuleren we een extreme hoogte van 6400 meter dewelke men 6x 5 minuten moet inademen. Het lichaam reageert hierop en de zuurstof saturatie zal snel dalen.

Echter, Als reactie hierop zal het lichaam na een aantal weken steeds beter leren omgaan met zuurstofarme lucht. Dit proces monitoren we met een saturatiemeter dewelke de vooruitgang duidelijk in kaart kan brengen.

In de laatste 5 dagen voor de afreis kan deze oefening zelf dagelijks gedurende 1 uur gedaan worden.

Onder: Atleet Jan van de Broeck tijdens een IHT sessie.