Is mijn Kilimanjaro klimschema wel OK?

Vraag

Van 8 t/m 20 juni ga ik met een groep naar Kenia/Tanzania om de Kilimanjaro te beklimmen. Dat gaat als volgt: In zes dagen stijgen we gemiddeld 1000 meter per dag. Het advies om hoogteziekte te voorkomen is max 300m/dag. Betekent het dat dit een levensgevaarlijke onderneming is valt dat mee? Of scheelt het dat de extra rustdag op dag 3 is ingebouwd?

Hieronder ons klimschema:

9 juni Aankomst Nairobi
10 juni Nairobi
11 Juni Tanzania Moshi
12 juni Marangu Gate 1829m, Mandara hut 2750 m
13 juni Horombo hut 3780 m
14 juni Rustdag Horombo hut
15 juni Kibo hut
16 juni Gilman’s point, Uhur peak 5895 m, Horombo hut 3780 m
17 juni Marangu Gate 1829 m, Moshi
18 juni Nairobi

 

Antwoord van Dr. Han Willems,
onze expert op het gebied van hoogteziekte:

Han willemsJe gaat een mooie reis maken, dat is zeker. Hoewel ik zelf de Machame-route prefereer boven de Marangu-route, omdat ik liever in tenten dan in hutten overnacht, is de tocht prachtig. Maar inderdaad, zoals je al hebt geconstateerd, het gemiddelde stijgtempo is veel te hoog en daarom krijgen veel mensen last van hoogteziekte of erger op deze route. Daarmee is het nog geen levensgevaarlijke onderneming, de kans op echt ernstige problemen blijft relatief laag, maar velen moeten voortijdig opgeven (bijna de helft) en halen niet de top. Zonde, want dit kan zeker voorkomen worden!

Jouw vragen

1/ De eerste drie dagen (tot Horombo) krijgen veel mensen hoogstens lichte verschijnselen van hoogteziekte (hoofdpijn en zo), al zijn er wel mensen die heel gevoelig zijn en die toch snel erg ziek worden. Die halen de top dan ook niet. De extra rustdag op 14 juni is inderdaad heel verstandig, mits je hem ook gebruikt om te rusten en niet om toch maar flink te doen en er een zware inspannende dag van te maken. Zelf als je geen klachten hebt, adviseer ik je om die dag hoogstens wat in de omgeving te wandelen.

2/ Tussen 12 en 15 juni stijg je bijna 3000 meter. Dat is gemiddeld bijna 750 meter per dag, veel te veel dus. Om deze reden zien we veel hoogteziekte op de Kilimanjaro. Het grootste risico op hoogteziekte zit in dag 4 van de beklimming, als je in een keer van 3780 naar 4725 meter klimt. Als je deze dag geheel fit en klachtenvrij begint, en je het looptempo redelijk houdt (dus niet de snelste willen zijn, die bekopen dat vaak met hoogteziekte) moet het kunnen, mits je goed naar je lichaam blijft luisteren en bij klachten tijdig maatregelen neemt. Als je met hoofdpijn zit (die niet op brufen of paracetamol reageert) voor die klim vrees ik dat je in de problemen komt, je zou dan eigenlijk niet verdere moeten gaan. Natuurlijk zullen velen Diamox noemen als middel om hoogteziekte te voorkomen. Dat is een geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar. Gezien jullie schema, inclusief de rustdag, lijkt me dat niet nodig. Als je het per se toch wilt gebruiken, adviseer ik je om je huisarts te vragen of dit middel door jou geslikt mag worden. De recentste gegevens wijzen er op dat een tablet van 250 mg per dag (of twee maal een halve van 125 mg) het risico op hoogteziekte al sterk vermindert (maar niet bij iedereen helaas, zeker is om de nog steeds officieel aanbevolen dosis van twee maal daag 250 mg te slikken). Je start met slikken op 11 juni, en gaat door tot en met 15 juni. Als tweede keus wordt soms Ginkgo Biloba (een anti-oxydant) aanbevolen. Sommige studies laten zien dat het hoogteziekte helpt te voorkomen, andere doen hier weer sterk aan twijfelen. Het is echter een onschuldig middel zonder bijwerkingen in de te gebruiken dosis, dat bij de drogist kunt kopen. Neem de goedkoopste versie, soms stoppen fabrikanten er nog van allerlei dure en overbodige spullen bij. De tabletten moeten ongeveer 120 mg standaardextract bevatten, en daarvan slik je er ’s morgens en ’s avonds een, ook beginnen op de vertrek dag en doorgaan tot je op het hoogste punt bent, langer kan hier overigens geen kwaad.

3/ Als je op 15 juni nog klachtenvrij bent krijg je ook geen hoogteziekte meer, omdat je nadat je de top hebt bereikt direct weer afdaalt. Let op: het kan erg koud zijn boven, neem ook een Balaclava (bivakmuts voor je hoofd) mee, het helpt enorm om ook in extreme kou warmteverlies via je hoofd te voorkomen.

Toevoeging van Altitude Dream:

De Kilimanjaro is een prachtige beklimming maar de routes naar de top zijn eigenlijk allemaal erg snel. Het is ook niet zomaar mogelijk om er langer over te doen omdat het hele gebied een nationaal park is met strikte richtlijnen en een behoorlijk bedrag dat per dag betaald moet worden.

Om bovenstaande reden is het geen overbodige luxe om alvast thuis te acclimatiseren aan de hoogte door te slapen in een hoogtetent. Op deze manier dalen de kansen op hoogteziekte aanzienlijk en zal de hele trip een aangename beleving worden om nooit meer te vergeten. Een Kilimanjaro zonder het uitzicht van de top is niet leuk. Zorg dus dat je niet bij die 40% bent die de top niet haalt. Met 4 weken vooraf thuis acclimatiseren aan de hoogte kan het bijna niet mis gaan.

Geniet hieronder van de sfeer video van een van onze Kilimanjaro klanten

 

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.