5 factoren die je hoogtetraining negatief kunnen beïnvloeden

Sporters die niet positief verbeteren op hoogtetraining of anders gezegd non-responders, bestaat dat eigenlijk wel? Veel wetenschappers twijfelen hier sterk over. Het Australisch sport instituut identificeerde de 5 “I”s die het hematologisch effect van hoogtetraining zodanig kunnen beïnvloeden zodat het lijkt dat de sporter niet of nauwelijks reageert op hoogte.

Injury1. Injury

Langdurige ontstekingen kunnen het effect van hoogte op het lichaam compleet verstoren. Dat kan gaan van een hardnekkige knieblessure tot een kleine tandvleesontsteking.

iron2. Iron

Ijzer is een belangrijke bouwstof voor de aanmaak van hemoglobine. Het is raadzaam om enkele weken voor de hoogtetraining met een bloedonderzoek te laten controleren of de voorraad ijzer op pijl is. Indien er sprake is van een ijzertekort dan zal hoogtetraining vrijwel zeker zijn effect missen. Tijdens de hoogtetraining verbruikt je lichaam meer ijzer dan normaal door de verhoogde productie van rode bloedcellen. Extra ijzersupplementen zijn dus meestal nodig. Neem deze s’ochtends in op een nuchtere maag en bij voorkeur in combinatie met een verse appelsien. Dit zal de opname van het ijzer aanzienlijk verbeteren.

Illness3. Illness

Ziekte is ook vaak een stoorzender in het proces naar betere prestaties. Net zoals bij ‘normale’ training kan dit ook het effect van hoogtetraining vernietigen. Bij koorts is het advies altijd om de hoogtetraining uit te stellen tot de sporter weer 100% fit is.

4. Intensity

De beste resultaten bij hoogtetraining zien we bij sporters die erin slagen om zichzelf wat af te remmen. De juiste intensiteit hanteren betekend dat de sporter aan het einde van de hoogtetraining het gevoel heeft dat hij meer training kon doen.

intake5. Intake

Voldoende koolhydraten en eiwitten is heel belangrijk om ontstekingen te voorkomen en om de verhoogde productie van rode bloedcellen te faciliteren.

 

 

Tot slot:

Tot voor kort was het algemeen bekend dat ongeveer 10% van alle sporters zogenaamde non-responders zijn. Tegenwoordig denken veel wetenschappers dat een ‘non-responder’ niets anders is dan iemand bij wie één of meer van de 5 “I”s niet in orde is. Het is dus erg belangrijk om aan deze factoren voldoende aandacht te besteden voor een optimaal hoogtetraining effect.

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.