Hoogtestage ‘responder’ worden kun je leren.

Wanneer sporters op hoogtestage gaan, zijn de verwachtingen meestal hoog gespannen. Terecht, want wetenschappelijk onderzoek heeft al meermaals aangetoond dat een hoogtestage van 3-4 weken, uitgevoerd volgens de ‘living high-training low’ methode, uithoudingsprestaties met maar liefst 5 tot 10% kan verbeteren. Deze prestatiewinst wordt grotendeels veroorzaakt door een stijging van het aantal rode bloedcellen ten gevolge van een toename van lichaamseigen epo, wat uiteindelijk resulteert in een hogere VO2max.

Responder of non-responder

Niet alle atleten die van een hoogtestage terugkeren, merken echter een positief effect op hun prestaties op. Klassiek worden deze atleten ‘non-responders’ genoemd en dit in tegenstelling tot de atleten wiens prestaties wél verbeteren na een hoogtestage: de ‘responders’. Deze onderverdeling raakt echter stilaan voorbijgestreefd. Het blijkt namelijk dat als zowel de hemoglobinemassa als het prestatievermogen van een atleet na een hoogtestage omhoog gaan (responder), dit niet altijd het geval is na een volgende hoogtestage (non-responder?) en weer wel na nog een andere hoogtestage.. Tegenwoordig denken steeds meer wetenschappers dan ook dat een ‘non-responder’ in feite een slecht voorbereide ‘responder’ is!

De mogelijke oorzaken van een gering tot geen effect bij een klassieke hoogtestage worden door het Australian Institute of Sport, zes belangrijke punten in de ‘Altitude adaptation’ benoemd. We overlopen deze 6 oorzaken hieronder zodat sporters en hun begeleiding hier rekening mee kunnen houden en op die manier maximaal rendement uit hun hoogtestage kunnen bekomen.

1.  Ijzertekort

Ijzer is één van de belangrijkste bouwstenen bij de aanmaak van rode bloedcellen. Zorg dat je ijzerreserves 2 à 3 weken voor je hoogtestage reeds op peil zijn. Dit kan door aangepaste voeding en eventueel via voedingssupplementen in de aanloop naar en tijdens de hoogtestage. Vitamine C in de voeding of supplementen kan de opname van ijzer in het lichaam nog optimaliseren.

2.  Ziekte

Bij bijvoorbeeld een darminfectie of verkoudheid, zal je afweersysteem geactiveerd worden. Dit zorgt voor een verminderde gevoeligheid van je beenmerg aan epo. Iedere kleine infectie of bacterie kan er dus voor zorgen dat er minder rode bloedcellen aangemaakt worden tijdens je hoogtestage.

3.  Ontsteking

Ook een ontsteking bij een blessure zorgt voor een activatie van je afweersysteem en dus bijgevolg minder rode bloedcellen.

4.  Training belasting


Te hard trainen is verleidelijk wanneer je in een mooie omgeving op hoogtestage bent. Dit zorgt alleen maar voor vermoeidheid. Een vermoeid lichaam zal wederom minder rode bloedcellen maken dan normaal. Train daarom zeker tijdens de eerste 10 dagen (acclimatisatieperiode) op hoogte niet té hard.

5.  Energie inname

Je behoefte aan bouwstoffen voor je spieren en rode bloedcellen ligt hoger dan op zeeniveau. Zorg dus dat je extra eiwitten en koolhydraten eet tijdens een hoogtestage.

6.  Het mentale aspect


Een gestresseerde of overtrainde sporter zal op hoogtestage aanzienlijk minder epo aanmaken en zijn beenmerg zal op het geringe epo dat er is, niet maximaal reageren. Vooral mentale stress door teleurstellende resultaten of privéproblemen kunnen dit effect veroorzaken. Zorg dus in de eerste plaats dat je zonder zorgen en met een uitgerust lichaam aan je hoogtestage kunt beginnen.

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.