Slapen in zuurstoftent is nieuwste hype bij sporters

SAN DIEGO – Het lijkt het nieuwste wondermiddel voor een super conditie: de hoogtetent of zuurstoftent. Wielrenners van ploegen als Rabobank slapen er al een tijdje in, maar ook triatleten en lange-afstandslopers hebben de zuurstofarme tent ontdekt. Allemaal hopen ze tijdens hun nachtrust meer rode bloedcellen aan te maken. Hetzelfde effect als EPO, maar dan gewoon legaal.

Op hoogtestage in je eigen slaapkamer. Daar komt het eigenlijk op neer. Atleten trekken al jaren de bergen in om hun conditie te verbeteren. Dat werkt als volgt: hoe hoger je gaat, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Je lichaam reageert daarop door extra rode bloedcellen aan te maken. Terug op zeeniveau, is je conditie aanzienlijk verbeterd omdat de toename van rode bloedcellen ervoor zorgt dat je meer zuurstof kunt opnemen in de spieren.
« Probleem is dat hoogtestages heel wat nadelen hebben, » zegt Shaun Wallace van Hypoxico, de Amerikaanse firma die twee jaar geleden de eerste hoogtetent aan de man bracht. « Je bent van huis weg en je moet dikwijls diep in de geldbeugel tasten om een paar weken in de bergen te gaan trainen. Maar het voornaamste negatieve effect is dat je op grote hoogtes je normale trainingsintensiteit niet kunt aanhouden. Precies omwille van het gebrek aan zuurstof.»

Seksleven

Om dat euvel op te lossen werkte Shaun Wallace met de mensen van Hypoxico het idee van een handig vervoerbare en makkelijk installeerbare hoogtetent uit. Tot voor kort heette het hebbeding nog Wallace Altitude Tent. «Sinds enkele weken werk ik voor Hypoxico,» zegt Wallace. «Ik mag me nu uitsluitend met de hoogtetenten bezighouden.» Dat schijnt zijn vruchten af te werpen. Steeds meer sporters nemen hun toevlucht tot het tentje. Vorig jaar werd in de Ronde van Italië nog vreemd opgekeken naar Ivan Gotti. De kopman van de Polti-ploeg trok zich iedere nacht terug in zijn tentje. En won de Giro. Even later bleek dat ook de andere renners, onder wie Johan Museeuw, niet vies waren om hun nachten zuurstofarm door te brengen. En onlangs bij de voorstelling van de Rabobank ploeg schermde de ploegdokter ook nog eens met de voordelen van het wondertentje. « Natuurlijk moeten we er wel voor waken dat de renner er sociaal niet onder lijdt, » zei de man enigszins raadselachtig. Hij bedoelde daarmee dat het effect van het tentje op het seksuele leven van de sporter nog niet voldoende bekend was…

Het is alsof je zou slapen op een hoogte van 2500 meter. De ideale hoogte om meer rode bloedcellen aan te maken

De Nederlandse triatleet Rob Barel, één van de pioniers qua zuurstofarme slaapstondes, stelt de Rabo-renners alvast gerust. « ‘t Is effe wennen, maar het slaapt lekker, » aldus Barel. Zijn eega, die bij hem in de hoogtetent slaapt, schijnt er ook geen problemen mee te hebben. «De generator staat in een andere kamer. Van lawaaihinder is dus geen sprake. En voor de rest is het net als op de camping, alleen staat de lagedruktent op onze eigen slaapkamer.»
De term lagedruktent is eigenlijk niet correct. «De generator creëert absoluut geen lagere druk, maar pompt alleen zuurstofarme lucht in de hoogtetent,» legt Wallace uit. «Het is alsof je zou slapen op een hoogte van 2500 meter. De ideale hoogte om meer rode bloedcellen aan te maken.»

Bron: Het Belang van Limburg (06-02-00)

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.