In Nederland heb ik mijn eigen hoogtestage geregeld: ik slaap thuis in een hoogtetent

Michel Butter (27) Is volop in voorbereiding op de Marathon van Rotterdam. De marathonloper bericht op de website van de Rotterdam marathon over zijn voorbereidingen in de hoogtetent:

Na twee hoogtestages van een maand in Kenia heb ik in Nederland mijn eigen ‘hoogtestage’ geregeld. Ik slaap thuis elke dag in een zogenoemde hoogtetent.

Op hoogte is de lucht ijler. Het gevolg is dat je lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaakt. En hoe meer rode bloedlichaampjes, des te meer zuurstof je naar de spieren kunt transporteren en des te beter je uithoudingsvermogen.

Zwemmer Maarten van der Weijden sliep al in zo’n tent tijdens zijn voorbereiding op de Olympische Spelen van Athene in 2004, waar hij goud won op de 10 kilometer open water. Ook verscheidene hardlopers hebben ervaring met zo’n hoogtetent.

Ik heb er een gekocht voor een paar duizend euro, maar je kunt ze ook huren. Zo’n hoogtetent bootst via een generator de luchtomstandigheden na die je op hoogte aantreft. Ik blijf in een hoogtetent slapen om het effect van mijn hoogtestage in Kenia langer vast te houden naar de marathon toe. Mijn lichaam denkt dat ik nog steeds in Kenia verblijf. Je kunt de hoogte zelf instellen. Een bergbeklimmer heeft andere eisen dan een hardloper.

Mijn hoogtetent is kleiner dan het kleine kamertje dat ik had tijdens mijn laatste trainingskamp in Kaptagat, Kenia. Er staat een tweepersoons bed in en een campingtafeltje dat fungeert als bureautje.

‘s Avonds om zeven uur stap ik in mijn hoogtetent en doe ik aan het campingtafeltje wat aan mijn studie. Mijn vriendin komt er een half uurtje later bij. De volgende ochtend om half acht sta ik op en daal ik af van de ‘hoogte’ waarop ik heb geslapen.

Een opoffering? Ach, het is maar voor een bepaalde periode en je weet: als je als topsporter iets wilt bereiken, moet je er helemaal voor gaan. En, geloof me, ik slaap prima in mijn hoogtetent.

Groet van ‘hoogte’ van Michel Butter

Lees alle ervaringen van Butter op de website van de Rotterdam Marathon – http://www.marathonrotterdam.nl

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.