Hoogtetraining FAQ: Zal mijn hematocriet stijgen?

Niet noodzakelijk! We zien inderdaad bij de meeste sporters een hematocriet stijging na een maand slapen in de hoogtetent. Echter, bij sommige sporters zien we dit niet. Nochtans leveren deze sporters zonder hematocriet stijging ook beteren prestaties na een maand Live High, Train Low.

Dit is heel eenvoudig te verklaren aangezien het lichaam altijd zal zoeken naar balans in zijn hematocriet percentage. Hematocriet is de verhouding tussen de rode bloedcellen en het bloed plasma. Bovendien is het zo dat, daar waar het totale volume aan rode bloedcellen weken nodig heeft om te stijgen of dalen, het bloedplasma behoorlijk kan stijgen of dalen in slechts enkele uren. Hierdoor kan je het hematocriet percentage al behoorlijk manipuleren door bijvoorbeeld snel enkele liters water te drinken.

Het effect van de hoogtetent meten door het hematocriet te bepalen is dus geen slim idee. Veel beter is het om het aantal ‘reticulocyten‘ te laten meten in een bloedonderzoek. Als dit aantal gestegen is, na 4 weken Live High, Train Low, dan is dat bijzonder gunstig voor het prestatie niveau op zeeniveau. Reticulocyten zijn de net aangemaakte jonge rode bloedcellen. Deze zijn het meest krachtig van alle rode bloedcellen en doen ook het meeste van het werk in het zuurstoftransport naar de spieren en organen.

Een onafhankelijk Fins onderzoek stelde vast dat maar liefst 82% van de sporters die 4 weken in een hoogtetent hadden geslapen na afloop 10% meer reticulocyten hadden. Ook hun prestatie niveau was vervolgens aanzienlijk gestegen.