Slapen in een hoogtetent. 3 mythes ontkracht.

Slapen in een hoogtetent, of ‘Live High, Train Low’ is de meest geaccepteerde en meest gebruikte techniek die wordt gebruikt bij hoogtetraining. Deze, voor het eerst geïntroduceerd door Benjamin Levine en James Stray-Gundersen in 1997, techniek omvat langdurige blootstelling aan hypoxie (zuurstofarme lucht) ‘s nachts met fysieke trainingssessies die overdag op zeeniveau worden uitgevoerd. Het resultaat is dat atleten in staat zijn om hematologisch hun bloedwaarden te verbeteren, hetgeen inherent is aan hoogtetraining, terwijl ze in dezelfde periode ook intensieve trainingssessies kunnen uitvoeren, waardoor spier- en skeletaanpassingen worden verbeterd die leiden tot verbeterde snelheid. In eenvoudige bewoording kunnen sporters dus zowel snelheid als uithoudingsvermogen tegelijkertijd verbeteren.

Deze methode vermijdt problemen geassocieerd met permanent verblijf op hoogten zoals beperkte trainingsbelasting in de zuurstofarme lucht, spierverlies, onderdrukking van het immuunsysteem, geavanceerde uitdroging en vermoeidheid. Door het gebruik van een hoogtetent van Altitude Dream kunnen sporters veilig en effectief profiteren van de meest wetenschappelijk onderbouwde hoogtetraining vorm “Live High, Train Low” en de voordelen behalen die samenhangen met blootstelling aan hypoxie.

Lees de studie van Levine en Gundersen hier.

Case Study: Michael Phelps Olympic Training

Bekijk in onderstaande video over hoe Michael Phelps deze technologie gebruikte om zich voor te bereiden op elk van zijn Olympische campagnes.

3 mythes over slapen in een hoogtetent ontkracht.

1. Het vertraagd het herstel na zware trainingssessies.

Dit is gewoon niet waar. Integendeel, uit wetenschappelijke onderzoek blijkt dat blootstelling aan hypoxie het herstel daadwerkelijk verbetert. Dit komt door het lichaamseigen aanpassingsvermogen om lactaat te bufferen en te metaboliseren. Hypoxie fungeert ook als een antioxidant die vele voordelen heeft, waaronder het vertragen van het verouderingsproces en het verminderen van oxidatieve stress.

2. Het is niet comfortabel.

Natuurlijk is slapen in een tent rond je bed een beetje ongewoon. Als gevolg hiervan duurt het meestal enkele nachten om zich aan te passen. Gelukkig hebben we een brede range aan producten en bieden we voor iedere slaapkamer een passend type hoogtetent. Eenmaal geacclimatiseerd, komt het vaak voor dat gebruikers melden dat hun slaapkwaliteit en comfort zelf is verbeterd.

3. Je moet 12-14 uur in de hoogtetent doorbrengen.

Hoewel het over het algemeen waar is dat meer blootstelling beter is, hebben maar heel weinig atleten 12-14 uur per dag de tijd om in hun hoogtetent door te brengen. De meeste van onze klanten krijgen de standaard 7-9 uur slaap per nacht en ervaren een significante en meetbare verbetering.