Hoogtetraining: werkt het echt?

Steeds meer topsporters maken gebruik van een hoogtetent, simulatieruimten, hoogtestages en alles wat hiermee te maken heeft. Vele topsporters zweren erbij, terwijl de wetenschappelijk onderbouwing niet eenduidig blijkt te zijn. Vanuit mijn achtergrond als wedstrijdzwemmer vond ik het hoog tijd om eens dieper in de materie te duiken. Hoe zit dit nou precies met (gesimuleerde) hoogtetraining?

Het korte antwoord: (Top)sporters die telkens weer op zoek zijn naar methoden om hun grenzen te verleggen, kunnen mogelijk baat hebben bij (gesimuleerde) hoogtetraining. Als je er als responder positief op reageert tijdens een trainignsperiode kan je in de voorbereiding naar je piekmomenten gebruikmaken van (gesimuleerde) hoogtetraining.

Het hoogtetraining principe

Het principe achter hoogtetraining is even simpel als complex. Hoogtetraining wil zeggen dat de training of de het herstel plaatsvindt op hoogte. In berglucht zit minder zuurstof dan op zeeniveau. Op zeeniveau bevindt zich normaal gesproken 20.9% zuurstof, als we naar een hoogte gaan van 2500 meter is dat rond de 15.5% ijle lucht.

Lees verder op fitness-tips.nl/

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.