Zuurstoftent?

Een zuurstoftent is een ander woord voor hoogtetent. Het woord zuurstoftent is eigenlijk slecht gekozen aangezien er in de tent juist minder zuurstof aanwezig is. Daarom spreken wij liever van een hoogtetent.

Wat is er zo bijzonder aan een hoogtetent?

Eigenlijk niet zoveel. De magie en de hoogtechnologische techniek zit natuurlijk in de hoogtegenerator. De hoogtetent zelf is een min of meer gasdichte tent waarin het zuurstofpercentage van de lucht geregeld kan worden. Sporters wennen hun lichaam daarmee aan een verlaagd zuurstofgehalte en veberteren hierdoor op 4 weken hun conditie.

Sporters gebruiken de zuurstoftent of hoogtetent meestal 4 weken ter voorbereiding op topprestaties. Het lichaam reageert op het zuurstoftekort door extra rode bloedlichaampjes aan te maken, zodat de zuurstofcapaciteit van het bloed toeneemt. Door de extra bloedlichaampjes kan er meer zuurstof getransporteerd worden naar de spieren en organen waardoor de prestaties beter worden.

Werking

De hoogtegenerator blaast via een 7m lange slang zuurstofarme lucht in de tent. Doordat de hoogtegenerator in een andere kamer staat, heeft de sporter minder last van het geluid. Afgewerkte lucht verdwijnt door kleine lekkages en door speciale uitlaatopeningen. Behalve ‘portabele’ tenten die op het bed staan, bestaan er ook vormen die over het bed geplaatst kunnen worden. Deze worden meestal gebruikt voor meer permanente situaties.

Terwijl normale lucht op zeeniveau 20,9 % zuurstof bevat, kan het zuurstofpercentage in de hoogtetent tot wel 12% zakken. Dit is eenvoudig in te stellen op de hoogtegenerator. Meestal wordt een hoogte van 2000 tot 2500 meter gesimuleerd. Het lichaam gaat zich aanpassen als het zuurstofgehalte in het bloed, daalt tot 90% van de normale waarde, wat te meten is met een saturatiemeter. Indien de zuurstoftent binnenin condenseert dan komt dit omdat de zuurstofgenerator op een plaats staat waar de lucht niet ‘droog’ genoeg is. Dit kan eenvoudig opgelost worden door een kleine airco.

AltitudeDream.com heeft drie hoogtetent systemen:

1. Portable bed-tent
2. Deluxe bed-tent
3. XL Cubicle tent