Wat zijn de seven summits?

De seven summits, of 7 bergtoppen, zijn de hoogte bergen van ieder continent. Deze uitdaging werd als eerste voltooid door alpinist Richard Bass. Aan de hand van de prestatie van Bass en Reinhold Messner, die als vijfde de uitdaging voltooide, werd deze lijst met zeven toppen opgesteld. 

Australische continent: Mount Kosciuszko

De Mount Kosciuszko is met 2228 meter de hoogste bergtop van Australië. Deze berg is niet alleen de laagste op de lijst van de seven summits, maar verreweg de eenvoudigste om te beklimmen. Het bereiken van de top heeft meer weg van een wandeling dan de echte expeditie waar andere beklimmingen om vragen.

Antarctica: Vinson massif

De hoogste top van dit massiefgebergte op Antartica ligt op Mount Vinson, op 4892 meter hoogte. In januari 1958 zag een piloot van de Amerikaanse luchtmacht als eerste de berg, die men vernoemde naar het congreslid Carl Vinson, die een lobby voerde voor het onderzoeken van Antarctica. In 1966 beklom een expeditie van de American Alpine Club voor het eerst Mount Vinson.

Europa: Mount Elbrus

De volgende peak op de lijsten van Bass en Messner is qua hoogte de Elbroes (5642 meter), een stratovulkaan in het Kaukasus gebergte. Door zijn ligging in de autonome Russische republiek Kabardië-Balkarië, vlak bij de grens met Georgië, vinden sommigen dat deze top in Azië ligt. In dat gval zou de hoogste top van Europa de Mont Blanc (4810 meter) zijn. De Elbroes is gezien de lage omgeving de 10e berg ter wereld qua topografische prominentie.

Afrika: de Kilimanjaro

De één na hoogste vulkaan ter wereld (5895 meter) te Tanzania staat bekend om zijn zeer steile klim, maar vrij platte en brede top. Er is veel onderzoek naar deze berg gedaan door zijn smeltende gletsjers. In de laatste honderd jaar heeft klimaatsverandering ertoe geleid dat enorme ijsvelden op de top verdwenen. Van de drie vulkanische kegels van de Kilimanjaro is de hoogste, genaamd Kobo, nog actief.

Noord-Amerika: de Denali

Omdat de voet van deze berg in Alaska op 640 meter ligt, is de stijging van voet naar top (6168m) de grootste ter wereld. De berg droeg van 1896 tot 2015 de naam van president McKingley, totdat Obama in 2015 de traditionele naam die de oorspronkelijke bewoners de berg gaven in ere herstelde. Het beklimmen van de Denali wordt gezien als een uiterst moeilijke opgave door de extreme kou en lage luchtvochtigheidsgraad.

Zuid-Amerika: de Aconcagua

Deze piek in het Andes gebergte ligt in Argentinië en is de hoogste berg buiten Azië. Daarmee is het zowel het hoogste punt op het Zuidelijk- als op het Westelijk halfrond. Hoewel de berg is ontstaan door het schuiven van de tektonische Nazcaplaat onder de Zuid-Amerikaanse plaat is het geen vulkaan. Net als de Kilimanjaro en Mount Kosciuszko is de Aconcagua, ondanks zijn hoogte, een relatief gemakkelijke berg om te beklimmen. Je hebt geen speciale klimmersuitrusting nodig, maar klimmers moeten wel rekening houden met de effecten van de grote hoogte.

Azië: de Mount Everest

Aangezien de hoogste bergen ter wereld in Azië liggen, is de piek van de Mount Everest met zijn 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Niet verassend is het ook de hoogste berg qua topografische prominentie. De Mount Everest ligt zowel in Nepal als Tibet. De beroemde berg is in het lijstje van de seven summits één van de moeilijkste om te beklimmen en alleen ervaren klimmers gaan de uitdaging dan ook aan. De meest heldhaftige klimmers (5% van allen die de top hebben gehaald) deden dit zelfs zonder kunstmatige zuurstof na 8000 meter hoogte. In 1953 bereikte een Britse expeditie met een Nepalese klimmer voor het eerst de top.

De seven summits challenge

Maar liefst 362 Alpinisten is het gelukt om de Bass of Messner lijst te voltooien. Nog even wat interessante feiten op een rij: 50 vrouwen completeerden de uitdaging, de jongste persoon ooit was slechts 15 jaar toen hij alle toppen had bereikt (de Amerikaan Jordan Romero), de oudste was de Spanjaard Ramon Blanco op 74 jaar en de snelste beklimmer was Vern Tejas, die alle toppen bereikte in 134 dagen. Hij heeft de uitdaging zelfs twee keer binnen een jaar voltooid en beklom alle toppen 9 keer.

Voorbereiding op deze expedities

Op iedere top van de seven Summits hebben al klanten van Altitude Dream gestaan. Van Kilimanjaro of Aconcagua klanten tot een voorbereiding op de Mount Everest. We zijn ontzettend trots om telkens onderdeel te mogen zijn van hun voorbereiding.

De Seven Summits

Belgische Seven Summitteers

Rudy Van Snick, Carstensz-versie, voltooid op 23 december 1995
Robert Huygh, Kosciuszko-versie, voltooid op 23 oktober 2006, Carstensz-versie, voltooid op 17 maart 2008
Wim Smets, Carstensz-versie, voltooid op 5 augustus 2008
Willy Troch, Carstensz-versie, voltooid op 9 oktober 2008
Bjorn Vandewege, Carstensz-versie, voltooid op 16 mei 2010
Jacques Pirenne, Carstensz-versie, voltooid op 10 april 2012
Koen Wittevrongel, Carstensz-versie, Kosciuszko-versie, Explorers Grand Slam (Zeven Toppen + Noordpool, 2009 + overschrijding Groenlandse ijskap, 2011 + Zuidpool, 2015), voltooid op 20 mei 2018
Sofie Lenaerts, Carstensz-versie, voltooid op 3 januari 2020. Eerste vrouw uit de Benelux.

Nederlandse Seven Summitteers

Ronald Naar, Carstensz-versie, voltooid op 12 mei 1992
Frits Vrijlandt, Carstensz-versie, voltooid op 4 januari 2003, Kosciuszko-versie, voltooid op 29 maart 2005
Harry Kikstra, Carstensz-versie, voltooid op 6 januari 2006, Kosciuszo-versie voltooid op 17 februari 2008
Kiek Stam, Carstensz- en Kosciuszko-versie, voltooid op 29 mei 2006
Wilco van Rooijen, Carstensz-versie, voltooid op 10 januari 2011
René Bergsma, Carstensz-versie, voltooid op 20 mei 2011
Robert de Vries, Carstensz-versie, voltooid op 25 december 2011
Adriaan Wessels, Carstensz- en Kosciuszko-versie, voltooid op 18 mei 2013
Jaco Ottink, Carstensz- en Kosciuszko-versie, voltooid op 13 mei 2016
Peter Boogaard, Carstensz-Elbruz-versie, voltooid op 21 mei 2016
Olivier Vriesendorp, Carstenz-versie, voltooid op 21 mei 2017

Bron: Wikipedia