Wim Smets wil Makalu (8,5km) beklimmen zonder zuurstoffles

Het nieuwe jaar brengt ook nieuwe ambities voor de Rumstse bergbeklimmer Wim Smets (46). “In april wil ik de Makalu beklimmen, met 8.463 meter de vijfde hoogste berg ter wereld. Als het mij lukt, ben ik de eerste Belg ooit op de top, breng ik mijn totaal aantal beklommen ‘8.000-ers’ op zes én verbeter ik mijn eigen Belgische record”, klinkt het.

“De Makalu is de vijfde hoogste berg ter wereld en ligt in Nepal, dicht tegen de grens met Tibet, vlak naast Mount Everest. In 2015 vieren we net de 60ste verjaardag van de eerste beklimming van deze berg, die op die tijd minder dan 400 keer bedwongen werd. Nog nooit eerder bereikte een Belg de top, ik ga het meteen proberen zonder gebruik te maken van zuurstofflessen. Dat is een extreme uitdaging, voor de veiligheid zal mijn sherpa een extra zuurstoffles dragen zodat ik in geval van nood veilig weer beneden geraak. Uiteindelijk is dat het belangrijkste, maar zonder zuurstof klimmen is nog altijd iets moeilijker en die uitdaging wil ik aangaan”, zegt Smets.

makalu-beklimmen

Hoogtetent

“Ik wil mijn kans op slagen vergroten door de komende weken door vanaf midden februari in een hoogtetent te slapen. In zo’n tent kan je het zuurstofpercentage van de lucht regelen, zodat ik al weken op voorhand aan het verlaagd zuurstofgehalte tot 6.400 meter kan wennen. Bovendien heeft zo’n hoogtetent ook een impact op mijn conditie: die zou hierdoor tijdens mijn laatste trainingsweken fel moeten verbeteren doordat het lichaam extra rode bloedlichaampjes aanmaakt. Die extra energie verbruik je tijdens de beklimming zelf meteen, maar met zo’n hoogtetent geef ik mezelf een extra energieshot. De kans op ziekte en vermoeidheid wordt kleiner, de kans op slagen groter.”

Lees verder via hln.be