Thuis acclimatiseren aan de hoogte

Tijdens de maanden juni en juli komen er ‘s nachts wat vreemde brommende geluiden uit mijn appartement. De elektriciteitsrekening is ook wat aan de hoge kant. Nu zou je kunnen denken dat ik een illegaal drugs lab aan huis heb en marijuana kweek, maar nee, dat is niet het geval. Ik ben thuis aan het pre-acclimatiseren in voorbereiding op onze expeditie naar Pik Korzhenevskaya en Pik Communisma, beide bergen boven de 7.000 meter hoog.


Maar hoe werkt dat dan? Altitudedream.com sponsort twee hypoxic tenten die we boven onze bedden kunnen installeren (twee verschillende types). Bij de tenten hoort een soort generator (die dat brommende geluid maakt) die de zuurstof uit de lucht filtert en daarna in de hoogtetent blaast. Op deze manier kun je simuleren tot een hoogte van 6.400m, hoewel we in onze tenten nooit hoger slapen dan 4.000m (Gijs heeft dat een keer geprobeerd, maar dat was niet z’n beste idee). We hebben in totaal 4 weken in deze tenten geslapen, daarbij elke nacht de hoogte wat hoger ingesteld, zodat de zuurstofgehaltes in ons bloed altijd rond de 88%-92% blijven. Op deze manier past ons lichaam zich continue aan op het gebrek aan zuurstof door meer rode bloedcellen aan te maken.

De Dream Cap is de kleinste hoogtetent en tegelijk een partner vriendelijke oplossing 😉


We kunnen de hoogtegenerator ook aan een masker koppelen. Met dit masker kun je zowel passief training – door bijvoorbeeld tv te kijken – als actief trainen – door bijvoorbeeld op een hometrainer te trainen. Vooral dat laatste is erg zwaar. Trainen met zuurstof levels in je bloed zo laag als 70% is echt zwaar, maar wel vergelijkbaar met het beklimmen van een echte berg!


Het enige alternatief hiervoor is om naar de Alpen te rijden en wat 4000m bergen te klimmen. Helaas is dat voor ons minstens 10 uur rijden en dus geen optie. Dus dit is onze manier van acclimatiseren in de Nederlandse ‘bergen’. En het werk best goed!


Maar waarom? Twee jaar geleden toen we Khan Tengri (7.000m) beklommen, gebruikten we deze techniek voor het eerst. Het maakte het voor ons mogelijk om de berg te beklimmen in 10 dagen in plaats van de 20 dagen die we nodig hadden voor Pik Lenin (7.134m). Daarnaast had ik een stuk minder hoofdpijn, wat ook niet vervelend was! Ook rechtstreeks van zeeniveau naar het basecamp op 4.000m gaan zou niet echt ideaal zijn zonder pre-acclimatisatie.


Eerlijk gezegd slaapt het uiteraard beter zonder zo’n hypoxic tent dan met en ik merk zeker dat ik niet zo fris wakker wordt als normaal. Maar het is zeker de moeite waard en absoluut een manier van pre-acclimatiseren die werkt! Met dank aan Altitudedream.com

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.