Michel Butter sliep weken in een hoogtetent voor topprestatie bij New York marathon

Butter behoort, met een persoonlijk record van 2.09.58, tot de marathontop in Nederland. Hij is met zijn persoonlijk record één van de vier Nederlanders in de geschiedenis met een tijd onder de 2 uur en 10 minuten achter zijn naam op de magische marathon afstand. In New York eindigde hij op een sensationele 6de plaats. Een prestatie waar de Noord-Hollander zich minutieus op had voorbereid.

Butter trainde namelijk geregeld in het Keniaanse Kaptagat, maar de afgelopen vier weken was hij thuis. ’s Avonds om zeven uur stapte hij in zijn hoogtetent, om er twaalf uur later weer uit te komen.

“Ik heb de afgelopen drie, vier weken in een hoogtetent gezeten. Om de hoogte van een trainingskamp in Kenia voort te zetten. Leven in een hoogtetent en trainen op zeeniveau: daardoor kon ik in de trainingen ook topkwaliteit leveren.”

 

Hoogtetraining is het lichaam in voorbereiding op een sportprestatie aan hoogte blootstellen, zodat er op zeeniveau beter gepresteerd wordt. Hierbij kan er getraind worden op hoogte, geleefd wordt op hoogte (of simulatie) of een combinatie hiervan. In de voorbereiding op de New York Marathon maakte Michel dus gebruik van hoogtetraining via de ‘Sleep High Train Low’ methode.

In het geval van de Sleep High Train Low methode slapen sporters in een hoogtetent, maar de training gebeurd op zeeniveau. Hierbij is het idee dat de training optimaler uitgevoerd kan worden zonder zuurstofbeperking. Door het slapen op een (gesimuleerde) hoogte ontstaan wel de uiteindelijke positieve effecten van het relatieve zuurstof tekort.

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.