Lotto Soudal niet op hoogtestage: “Hoogtetent geeft zelfde effect”

“Hoogtetrainingen zijn niet meer weg te denken uit het wielrennen”, zegt Wim Van Hoolst, trainer van Lotto Soudal. Toch trekt zijn ploeg opnieuw niet op hoogtestage. “Je lichaam weet niet of je in een tent slaapt of op hoogte slaapt”, verklaart hij.

Lotto Soudal organiseert opnieuw geen hoogtestage. “In het verleden hebben we geen hoogtestage gedaan en dat gaan we nu ook niet doen”, zei manager John Lelangue in Het Laatste Nieuws.

Trainer Wim Van Hoolst vangt dit op door hoogtetenten in te schakelen. “Hoogtestages zijn niet meer weg te denken uit het wielrennen, het is “the new way to go””, zegt hij.

“Maar je lichaam weet niet of je in een hoogtetent slaapt of op hoogtestage bent. Ze hebben hetzelfde effect: de zuurstofsaturatie is ongeveer 92 procent en zo krijgt het lichaam een prikkel om rode bloedcellen aan te maken.”

“Het voordeel aan een hoogtetent is dat je volledige controle hebt over op welke hoogte je slaapt. Bij een hoogtestage heb je dan weer het voordeel dat je 16-18 uur per dag wordt blootgesteld aan hoogte.”

Het voordeel aan een hoogtetent is dat je volledige controle hebt over op welke hoogte je slaapt.

“Op hoogtestage kom je minder explosieve hellingen tegen”

Maar het gebruik van een hoogtetent heeft nog voordelen voor Lotto Soudal. De ploeg heeft in de Tour geen renner die voor het klassement rijdt en hoeft dus niet wekenlang in de bergen te trainen. Met een hoogtetent hebben de renners wel de voordelen van een nachtrust op hoogte, maar kunnen ze ook explosievere parcoursen uitkiezen.

“De renners slapen op hoogte, maar trainen zo laag mogelijk. Als je onder de 1.500 meter blijft, kan je de normale trainingskwaliteit behouden. Hoe hoger je gaat, hoe minder zuurstof en hoe moeilijker een inspanning wordt.”

“Klassieke renners hebben het in de bergen moeilijker om intervals te doen. Renners die baat hebben bij een harde training, komen op hoogtestage minder explosieve hellingen tegen.”

“Er zijn ook veel valkuilen aan een hoogtestage. Je moet genoeg supplementen innemen, dat zijn de bouwstoffen voor de rode bloedcellen. Op hoogte verbrand je ook meer koolhydraten en mag je dus zeker niet diëten.”

Wim Van Hoolst: “Slapen in een hoogtetent is “the new way to go”

 

Bron: sporza.be