Inname van ijzer en vocht belangrijke tijdens hoogtestage

Wielrenners moeten tijdens een hoogtestage 1,4 tot 2,4 liter extra vocht innemen door een toegenomen urineproductie en ademhaling. Daarnaast moeten ze meer ijzer innemen dan dat ze normaal gesproken doen doordat er extra rode bloedcellen worden aangemaakt.

Hoogtestages zijn voor veel topsporters niet meer weg te denken uit het trainingsschema. Vooral sporters die zich tijdens wedstrijden intensief en vooral aeroob inspannen zoals hardlopers en wielrenners trekken geregeld de bergen in om daar op hoogte te gaan trainen. Door op hoogtestage te gaan proberen sporters hun capaciteit om zuurstofSchermafbeelding 2014-09-19 om 14.07.40 op te nemen een beetje te vergroten waardoor ze beter kunnen presteren op zeeniveau.
Op hoogte is de zuurstofdruk namelijk lager en is het voor sporters moeilijker om zuurstof op te nemen dan op zeeniveau. Daardoor komen er in het lichaam processen op gang zodat het opnemen van zuurstof wat kan toenemen. Een voorbeeld van die processen is het aanmaken van nieuwe rode bloedcellen. Daarnaast gaan sporters sneller en dieper ademhalen op hoogte. Een nadelige bijkomstigheid hiervan is dat een sporter meer vocht verliest, omdat uitgeademde lucht namelijk relatief veel vocht bevat.

Deze aanpassingen van het lichaam en het verblijf op hoogte op zich vereisen wellicht specifieke voedingsadviezen. Poolse onderzoekers hebben nu aan de hand van een literatuurstudie onderzocht of wielrenners die op hoogte verblijven (2000-3000 meter) hun voedingsinname moeten aanpassen.

Lees meer op topsporttopics.nl