Hoogteziekte voorkomen: Practice What You Preach

Om hoogteziekte te voorkomen en goed te acclimatiseren aan de hoogte ben ik exact 4 weken voor ons Kilimanjaro avontuur begonnen met het slapen in de hoogtetent. Ook mijn vader en expeditie compagnon slaapt inmiddels al ruim een week in de hoogtetent. Doen waar we voor staan heet dat, oftewel “Practice What You Preach”.

Het zou natuurlijk gek zijn als we zelf niet onze eigen producten gebruiken. Het aantal klanten bij Altitude Dream die een hoogtetent gebruiken in voorbereiding voor de Kilimanjaro neemt namelijk gestaag toe. Al deze klanten hebben tot op de dag van vandaag een 100% succes score. Indien wij dus zelf falen en de top van de Kilimanjaro niet halen na een periode in de hoogtetent dan zouden wij de eerste zijn. De druk ligt dus hoog maar om in Amerikaanse quotes te blijven: “Pressure is a Privilege” 😉

Kilimanjaro trainingsprogramma

Voor de Kilimanjaro heeft Altitude Dream een speciaal ‘Kili programma’. Dit voorbereiding programma is een combinatie van ‘Live High, Train Low’ en ‘Intermittent Hypoxic Training’ (IHT).

hoogteziekte voorkomenDe ‘Live High, Train Low’ is vooral bedoeld om het aantal rode bloedcellen te verhogen. Meer rode bloedcellen betekend een verbeterde zuurstoftransport naar de spieren en organen. En uiteindelijk dus ook beter gewapend tegen de zuurstofarme lucht op weg naar de top. 4 weken lang slapen we dus iedere nacht in de hoogtetent. De hoogte in de tent wordt volgens het ‘kilimanjaro programma’ geleidelijk opgebouwd van 2000m naar 3000m.

Aanvullend doen we ook nog 3x per week een IHT training. Het training programma start in week 1 met 6×5’ het masker opzetten waarbij de hoogtegenerator een hoogtelucht produceert vergelijkbaar met 6000m. We hebben dus de mogelijkheid om thuis voor de televisie alvast te wennen aan dezelfde zuurstofarme lucht die op de top van de Kilimanjaro aanwezig is. Een gave ervaring!

Groetjes vanuit de hoogtetent 😉

signature Kristof