Hoogtetraining ABC – Wat is hoogte?

Het besef dat verblijven of trainen op hoogte voordelig kan zijn voor de sportprestaties, kreeg een flinke boost tijdens de Olympische Spelen van Mexico in 1968. Op de Spelen werd duidelijk dat atleten die lang op hoogte getraind en verbleven hadden, opvallend beter presteerden dan atleten die zich voorbereid hadden op zeeniveau. Die bevindingen waren in grote mate toe te schrijven aan de hoogte waar Mexico City gelegen is: 2240 m. In de atletiek viel bovendien sterk op dat de uithoudingsnummers veel slechter waren door het zuurstoftekort, terwijl meerdere records op de sprint- en technische nummers verbroken werden dankzij de kleinere luchtweerstand op hoogte. Vanaf dat ogenblik zijn atleten en hun coaches zich gaan afvragen hoe ze kunnen gebruikmaken van een zuurstofarme omgeving om de prestaties te verbeteren.

Wat is hoogte?

De lucht die je inademt, heeft een bepaalde luchtdruk. Die wordt bepaald door de hoeveelheid lucht die zich boven je hoofd tot aan de atmosfeer bevindt. Vergelijk het met de druk die je voelt onder water: net onder het wateroppervlak voel je bijna niets, terwijl al op enkele meters diepte je oren gaan suizen. Hoe meer lucht of water boven je hoofd, hoe groter de druk. Ons lichaam is perfect aangepast aan de situatie op zeeniveau: daar kan ons bloed bijna volledig (voor 97 tot 100%) gebonden worden aan zuurstof.

Op de top van de Mount Everest (Ongeveer 8.850m) bedraagt de luchtdruk slechts een derde van de luchtdruk op zeeniveau. Daar heeft ons lichaam het extreem moeilijk om de zuurstof die in de lucht zit in het bloed op te nemen. Een vaak voorkomend misverstand is dat er op hoogte minder zuurstof in de lucht zou zitten. De lucht heeft op gelijk welke hoogte dezelfde samenstelling, maar het is door de verminderde luchtdruk op hoogte dat ons lichaam moeilijker zuurstof opneemt.

In de bergen daalt de hoeveelheid zuurstof in het bloed dus door lager luchtdruk. Wanneer je de hoogte gaat simuleren door middel van een hoogtetent, of door het inademen van zuurstofarme lucht tijdens de training. Blijft de luchtdruk gelijk. Bij deze methode wordt het zuurstofpercentage verlaagd door een kleine percentage zuurstofmoleculen uit de lucht te filteren.

Dit artikel is gepubliceerd in het Running.be magazine.

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.