Hoe plannen ze hoogtestages bij Belkin?

Louis Delahaye is trainer bij de ‘Belkin’ wielerploeg. Louis, hoe plannen jullie al de hoogtestages in jullie planning?
In aanloop naar een nieuw seizoen worden allereerst de seizoensdoelen bepaald. Dan wordt er bekeken of de renner in kwestie een responder of niet-responder (reageert hij wel of niet goed op hoogtetraining) is.

Als een renner een responder is dan gaan we kijken of we hoogte kunnen toepassen. Dit kunnen we doen door op hoogte te wonen en te slapen zoals bij een hoogtestage of gebruik te maken van een hoogtetent. We gaan altijd tenminste 2 weken. Optimaal is eigenlijk 3 weken maar dit is soms vanwege ons programma helaas niet altijd haalbaar en dan maken we soms een combinatie met de hoogtetent.

We zorgen ervoor dat we altijd een week voor de piekwedstrijd terugkomen. Dit hebben we per renner uitgezocht. Sommige renners hebben hun beste niveau na een dag of 10 en soms duurt het wat langer. Soms ligt de piek ook op 3 weken na de stage. Dit jaar kiezen we ervoor om een week  voor de tour terug te komen. Dan ligt de piek in de moeilijke laatste week. Pieter Weening is bijvoorbeeld  3 weken voor de Girostart teruggekomen. Het ligt individueel en wordt aan het programma en persoon aangepast.

We gaan meestal naar het Spaanse Sierra Nevada omdat dit een ideale hoogte heeft van 2300 m. We slapen er maar proberen  ook een deel van de trainingen boven de 2000 m af te werken. Met hoogte-onervaren renners is een iets lagere hoogte van 1850 m. zoals het Zwitserse St. Moritz en het Franse Font Romeu een goede plek voor een tradititionele hoogtestage.

Een hoogtestage is trouwens geschikt voor alle type renners, of ze nu kopman zijn of knecht of een ander type, mits ze hoogteresponder zijn. Voor klassementsrenners is het zo goed omdat je vooral fit moet worden en een snel herstel moet hebben in een etappekoers. Dit gaat goed samen met de relatief lange en rustige trainingen doe je op hoogte doet. Voor de klassieker wielrenners gebruik je de hoogtestage om een goede basis te leggen. Daarna kun je dan op zeeniveau met specifieke trainingen de nodige scherpte trainen.

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.