Het vaststellen van acute hoogteziekte

Het signaleren van een of twee van de hiervoor genoemde klachten (bijvoorbeeld lichte hoofdpijn en wat vochtophoping op het gezicht) is op zichzelf geen reden tot directe ongerustheid. Bij hoogteziekte moet het altijd om meerdere klachten tegelijk gaan. Bij de meeste mensen die hoogteziekte hebben, komen echter niet alle klachten tegelijk voor. Wanneer moet je je dan wel ongerust gaan maken?

Omdat hoogteziekte een ernstige ziekte kan zijn, is internationaal afgesproken wat een goede definitie is. Het is dan voor iedereen duidelijk op welk moment de behandeling moet worden begonnen. In onderstaande overzicht staat hetgeen door deskundigen op het gebied van hoogteziekte is overeengekomen als definitie van hoogteziekte (de Lake Louise Consensus van 1991). Als je aan onderstaande genoemde voorwaarden voldoet, heb je acute hoogteziekte tenzij anders bewezen wordt. Je moet dan ook handelen alsof je hoogteziekte hebt. Voor eigenwijze mensen die het beter menen te weten is, gezien de gevaren die nu dreigen bij verder klimmen, geen plaats!

Heb ik acute hoogteziekte?

Ik heb acute hoogteziekte als alle punten 1 t/m 3 juist zijn.

1. Ik heb recent (de laatste 1 à 2 dagen) geklommen (meestal meer dan 300 meter hoger slapen per dag).

2. Ik ben al ten minste enkele uren op de nieuwe hoogte.

3. Ik heb hoofdpijn die ik vóór het klimmen niet had.

En als ik daarnaast ook ten minste één van de klachten A t/m D heb.

A)   Ik ben misselijk, heb gebrek aan eetlust, of moet overgeven.

B)   Ik ben erg vermoeid of voel me abnormaal zwak.

C)   Ik voel me licht in het hoofd of ben duizelig.

D)   Ik heb slaapproblemen, terwijl ik normaal goed slaap.

De ernst van de hoogteziekte kan, volgens een in dezelfde Lake Louise-conferentie vastgesteld systeem, worden uitgedrukt in punten, de AMS-score. Door een dag tot dag je puntenscore te bepalen, kun je volgen hoe het met je gesteld is. Onder normale omstandigheden heeft dit geen zin, het bederft je vakantieplezier om voortdurend met je gezondheid bezig te zijn. Alleen voor mensen die erg bang zijn voor hoogteziekte of die weten dat ze er gevoelig voor zijn, kan het volgen van je score in de tijd een nuttig hulpmiddel zijn.

Overigens is acute hoogteziekte bijna nooit een ernstige bedreiging voor je gezondheid, mits je maar doet wat wordt aangeraden. Sommige deskundigen noemen deze acute vorm van hoogteziekte, die dus niet met problemen van hersenen en longen gepaard gaat, dan ook ‘goedaardige’ hoogteziekte. Dit in tegenstelling tot de vormen die potentieel levensbedreigend zijn en die men ‘kwaadaardige’ hoogteziekte noemt. Bij de goedaardige vorm hoef je je vakantie of expeditie meestal niet definitief te onderbreken; bij de kwaadaardige vormen is dat meestal wel het geval en moet je altijd afdalen. Slechts een klein percentage, geschat op ongeveer 5%, van de mensen met goedaardige acute hoogteziekte, ontwikkelt vervolgens ook de kwaadaardige vorm. Mensen met acute hoogteziekte moeten echter ondanks deze kleine kans goed in de gaten worden gehouden, aangezien de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn.

Auteur: Han Willems – Meer info over hoogteziekte

 

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.