Het nadeel van trainen op hoogte

Het nadeel van trainen op hoogte is dat de zuurstofdruk lager is op hoogte. Dit betekent dat per volume de lucht hierdoor minder zuurstof bevat. Je moet meer moeite doen om een gegeven hoeveelheid zuurstof naar je spieren te transporteren. Bij afstanden langer dan 400 meter, waarbij de zuurstofvoorziening een belangrijke rol speelt, levert dit een nadeel op.

Intensiteit op hoogte

Dit is meteen ook het grootste nadeel van een traditionele hoogtestage. Door de hoogte is het onmogelijk om dezelfde intensiteit in de training te brengen. Met hoogtetraining door te slapen in een hoogtetent is dit probleem opgelost aangezien de trainingen nog steeds op zeeniveau plaats vinden en hierdoor de kwaliteit blijft behouden.

In onderstaande tabel is te zien hoeveel % van je maximale mogelijkheden je verliest bij een stijgende hoogte.

nadeel-van-trainen-op-hoogte

Tijdig acclimatiseren

Hoogtetraining om beter te kunnen presteren op hoogte.
 Indien er wedstrijden op hoogte (boven 600m) plaatsvinden zal, gezien de genoemde acute Hoe-werkt-hoogtetrainingnegatieve effecten, tijdig geacclimatiseerd moeten worden. De acuut verminderde zuurstof transport capaciteit van het bloed en de lagere maximale zuurstofopname zullen vooral duurprestaties negatief beïnvloeden. Een langer verblijf op hoogte, zoals bijvoorbeeld 10 tot 14 dagen voor de prestatie,  is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het lichaam zich hierop aanpast. Dit geldt echter alleen in sporten met een overwegend aerobe component. In sporten met een overwegend anaerobe component geldt een andere strategie.

Opmerkingen

  • Zorg voor voldoende ijzervoorraad in het lichaam voor de aanmaak van EPO en rode bloedcellen.
  • Zorg voor voldoende vochtinname in verband met een groter vochtverlies en risico op dehydratie.
  • Op de ijle lucht heerst een groter risico op ziektes. Rust en slaap voldoende en let op een goed voedingspatroon.
  • Hoogtetraining is een complex thema en exacte adviezen zijn sport- en sporterspecifiek. Neem in geval van 
twijfel en indien voor het eerst met hoogtetraining begonnen wordt, contact op met één van onze experts.