Is een hoogtetent toegestaan volgens de anti-doping regels?

Als sporter heb je voordeel bij een hoog aantal rode bloedcellen. Door het verhogen van deze bloedwaarden kun je inspanningen langer en op een hogere intensiteit volhouden. Maar mag je als sporter deze waarde zomaar omhoog werken? Waar liggen de grenzen volgens de anti-dopingorganisaties zoals WADA?

Het percentage rode bloedcellen beïnvloed ook de hematocriet verhouding. Een hoog hematocriet is gunstig voor duursporters, want dit betekent dat er meer zuurstof naar de spieren en organen vervoerd kan worden. Echter, er zitten ook risicofactoren aan het verhogen van het hematocriet. Want hoe meer rode bloedcellen, des te stroperiger het bloed. Daarmee loop je meer risico op het ontstaan van op hart- en vaatklachten, bijvoorbeeld door de vorming van bloedstolsels.

Niet toegestaan

Om de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren geeft het lichaam het hormoon erytropoëtine ( epo ) af. Hoewel het een lichaamseigen stof is, is het verboden om jezelf extra epo toe te dienen. Ook is het verboden jezelf via een bloedtransfusie van extra rode bloedcellen te voorzien. Doe je dat wel, dan kun je een schorsing verwachten.

Toegestaan

Wat wel mag om het hematocriet te verhogen, is gebruik maken van hoogtetraining. Je traint en/of verblijft dan tijdelijk op grote hoogte. Op deze hoogte is de luchtdruk lager en krijgt het lichaam dus ook minder zuurstof. Als reactie hierop zal het lichaam op natuurlijke wijze vanzelf meer epo gaan produceren, met een verhoogde productie van rode bloedcellen als gevolg. In tegenstelling tot epo en bloedtransfusies wordt bij hoogtetraining de hoeveelheid rode bloedcellen nog altijd zélf gereguleerd door het lichaam.

Hoogtetent

De hoogte kan ook gesimuleerd worden via het gebruik van een hoogtetent of hoogtekamer. Deze systemen zijn toegestaan, maar in enkele gevallen niet. Het zou volgens sommige organisaties namelijk in strijd zijn met de spirit of sport. Het gebruik van deze apparatuur zou afbreuk doen aan de beleving en uitstraling van de sport. Zo is in Italië en Noorwegen het gebruik van een hoogtetent verboden vanuit de overheid. Dat een hoogtetent alleen in deze 2 landen niet is toegestaan is erg omstreden aangezien het een natuurlijke trainingsvorm betreft net zoals trainen in de bergen.

WADA

Tot een algeheel verbod van deze apparatuur is het echter niet gekomen. Voormalig WADA-directeur Dick Pound zei hierover: “Het was een groot punt van discussie of we de methoden om kunstmatige zuurstofcondities te creëren moesten verbieden. We hebben besloten dat niet te doen. We denken niet dat het goed is om deze methoden op de lijst te zetten”.

Daarmee heeft WADA de lucht geklaard. Het staat de sporters, uitgezonderd in Noorwegen en Italië, dus vrij om gebruik te maken van hoogtetenten of hoogtekamers om hun prestaties tot grote hoogte te laten stijgen.