Belgisch Kampioen ski mountaineering over hoogtetraining

Kurt Piot is vijfvoudig Belgisch Kampioen Ski Mountaineering. In dit artikel bericht Kurt over zijn ervaringen met hoogtetraining via Altitude Dream. 

” Tijdens de voorbereiding op de hooggebergtewedstrijden Adamello Ski Raid (tot 3539m), Matterhorn Ultraks (tot 4164m) en Trofeo Mezzalama (tot 4226m) kwam ik in contact met AltitudeDream.com, een belgisch bedrijf gespecialiseerd in producten waarmee alle methoden van hoogtetraining in de Benelux mogelijk zijn.

Mijn ervaring leerde me dat het niet eenvoudig is als voltijds (in België) werkende Belg optimaal te acclimatiseren voor dergelijke wedstrijden en leek het me eeninteressant experiment.

Na wat heen en weer mailen kwamen we tot het besluit dat het ‘sleep high-principe’ met de hoogtetent (tent + altitude generator) in combinatie met ‘intermittent hypoxic training’ (masker + altitude generator) de meest aangewezen methode was voor mijn doelstellingen. Mijn ervaring leerde me dat het niet eenvoudig is als voltijds (in België) werkende Belg optimaal te acclimatiseren voor dergelijke wedstrijden en leek het me een interessant experiment.

“Deze methode zorgt ervoor dat het hematocrietgehalte zich geleidelijk kan optimaliseren”

Van 25 maart t.e.m. 17 april sliep ik in de hoogtetent. De gesimuleerde starthoogte bedroeg 2286m en werd elke week gradueel verhoogd om de 4e week op 2858m te slapen. Deze methode zorgt ervoor dat het hematocrietgehalte zich geleidelijk kan optimaliseren. In combinatie deed ik de ‘intermittent hypoxic training’, met het masker en de altitude generator, om het lichaam te laten wennen aan grote hoogte. Dit programma bestond uit intervallen van verschillende minuten op een gesimuleerde hoogte van 6400m afgewisseld met verschillende minuten rust op zeeniveau. Deze intervallen werden gradueel opgebouwd gedurende de periode van acclimatisatie, zodat er zich geen nefaste gevolgen voor de conditie manifesteren.

Na 10 dagen hoogtetraining, werd de periode enkele dagen onderbroken voor mijn deelname aan Adamello Ski Raid (teamwedstrijd met 4300 positieve hoogtemeters, 5 cols/toppen waarvan 4 boven 3000m en het hoogste punt Monte Adamello 3539m). De hoogtetraining had duidelijk al zijn effect: geen last van de hoogte tijdens deze loodzware wedstrijd!

“Ik ben overtuigd: deze manier van kunstmatige hoogtetraining is voor mij de ideale manier”

Na deze wedstrijd werd het programma verdergezet en werd beëindigd op 17 april, waarna ik terug richting Alpen vertrok voor de wedstrijden Matterhorn Ultraks en een week later Trofeo Mezzalama (teamwedstrijd met 3100 positieve hoogtemeters, 2 toppen boven 4000m en het hoogste punt Punta Castore 4226m). Uiteindelijk werd Trofeo Mezzalama nog een week uitgesteld wegens uiterst slechte weersomstandigheden en hoog lawinegevaar. 2,5 weken na het beëindigen van de hoogtetraining, was het effect voor mij nog duidelijk merkbaar. Ik kon immers de vergelijking maken met deelnames in het verleden waar ik een onvoldoende acclimatisatie onderging, wegens tijdsgebrek en andere verplichtingen.

Ik ben overtuigd: deze manier van kunstmatige hoogtetraining is voor mij de ideale manier om te acclimatiseren voor dergelijke hooggebergtewedstrijden en was perfect te combineren met een voltijdse job en intensieve trainingen op quasi zeeniveau. ”

Met dank aan AltitudeDream.com.

Meer info over Kurt Piot kan je terugvinden op zijn website

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.