Pip Tesselaar (44) sliep tot wel 12h in de hoogtetent

Zijn vader had een eigen kassenbedrijf. Samen met zijn broer begon hij zijn eigen onderneming. Hij heeft een persoonlijk record van 2 uur en 21 minuten staan op de marathon en dit record liep hij op 43 jarige leeftijd (!)

Sinds de Tesselaar’s mogelijkheden zagen in de Freesia begonnen zij met het kweken van deze prachtige bloem. De betekenis van de bloem is duurzame vriendschap. “Hier herken ik mij helemaal in”, vertelt TDR atleet en kweker van de Freesia, Pip Tesselaar.

In 1988 begon Pip Tesselaar (44) samen met zijn broer met het kweken van Freesia’s. De marathonatleet kocht uiteindelijk zijn broer uit en begon voor zichzelf. Hij heeft het steeds verder uitgebouwd. “Het geeft veel voldoening als je weer meer verbetering kan krijgen in de productie of de kwaliteit van de bloem. Het zoeken naar verbetering blijft een uitdaging”, vertelt de kweker van de Freesia. Topsporters zijn ook altijd op zoek naar verbetering.

“Als je niet zoekt naar verbetering, overwin je het niet en val je af”

Pip ziet veel overeenkomsten in het hebben van een eigen bedrijf en topsport. “Een bedrijf runnen is ook topsport. Als je niet zoekt naar verbetering, overwin je het niet en val je af. Op één of andere manier helpt topsport je ook om zo bedrijfsmatig te denken”, vertelt de marathonloper. “Ik ben altijd op zoek naar meer omzet halen, maar ook de kosten beperken. De twee grootste kosten posten zijn arbeid en energie. Het doel is om dezelfde productie te halen met minder energieverbruik. Dat is een verbetering, want het moet niet meer kosten dan dat het opbrengt. In topsport is dat ook zo, want als je bijvoorbeeld 200 kilometer in de week loopt en vervolgens te kort tijd hebt om

te rusten, wordt het naar verhouding ook minder. Als je meer omzet haalt maar ook meer kosten er tegenover hebt, wordt het resultaat uiteindelijk minder.”

Ook ziet de TDR atleet veel overeenkomsten tussen de Freesia en de marathon. “Als je de belasting aankan om veel te trainen, is de rek eindeloos”, vertelt de TDR atleet. “Net zoals bij de marathon is er veel rek in de productie van de bloem mogelijk. Doordat wij ons specialiseren in het kweken van één bloemsoort kunnen we de productie aanzienlijk verhogen. Als je specifiek op de marathon gaat trainen, haal je hier ook veel meer winst uit.”

Een bedrijf runnen kost veel tijd. Pip heeft een vrouw en is vader van twee prachtige kinderen. Het combineren van een eigen bedrijf, gezin en topsport is een vak apart. “Het belangrijkste is dat het bedrijf goede mensen heeft die de leiding dagelijks in handen hebben. Ik moet het zo creëren dat ik weg kan lopen”, vertelt de trotse vader. Privé, werk en training loopt veel door elkaar. Als Pip om drie uur ‘s middags moet trainen, doet hij in plaats van drie uur om acht uur de administratie. In 2007 werd er een nieuw pand gebouwd. Pip had tijd nodig om zijn bedrijf weer goed op orde te krijgen. Hij moest toen het hardlopen op de derde plaats zetten. “Als het bedrijf niet goed gaat, blijft het lopen toch een hobby. Als het goed gaat is het voordeel dat je frisser naar het bedrijf kijkt. Door het lopen naast mijn bedrijf kom ik van het bedrijf meer los te staan en dat helpt mij om goede beslissingen te nemen.”

“Het experimenteren van bijvoorbeeld een hoogtetent in mijn actieve periode vind ik mooi”

hoogtetent
De Heerhugowaarder sliep in een hoogtetent. Een hoogtetent zorgt dat het lichaam rode bloedlichaampjes aanmaakt. Hij moest hier 12 uur per dag in. “Dit ging heel moeizaam. Ik heb de 12 uur niet altijd gehaald. Hier kan ik nog wat winst behalen. Om de 12 uur te halen moet je veel concessies doen. Het experimenteren van bijvoorbeeld een hoogtetent in mijn actieve periode vind ik mooi “, vertelt de Heerhugowaarder. 

De PWN Egmond Halve Marathon is voor Pip altijd een klassieker geweest. De elementen van het weer spelen bij deze wedstrijd altijd een grote rol. In 2009 was het een langzame editie. “In het dorp werd hard doorgelopen. Wij kwamen de eerste vier kilometer door in 12 minuten. Op het strand werd er veel gekeken en ging het een stuk rustiger. Toen er een vrachtwagen voorbij kwam die iets harder ging, besloot ik om erachter te gaan lopen”, ertelt d TDR atleet. Door

deze actie was Pip in zijn eentje ontsnapt uit de kopgroep. Hij kwam als tweede het strand af en finishte in een tijd van 1 uur en 10 minuten.

Pip Tesselaar doet al vanaf 1979 aan atletiek. Hij ziet het ontstaan van Team Distance Runners als één van de grootste veranderingen in de atletiek. “In mijn tijd hadden verenigingen een paar goede atleten. Als het niveau er niet is en je loopt 33 minuten op de tien kilometer dacht iedereen al dat het goed was. De winnaar gaat tenslotte altijd snel. Uit Noord-Holland kwamen af en toe goede atleten. Sinds TDR de krachten van de goede atleten bundelt, is het niveau in Noord-Holland gestegen ten opzichte van de rest van Nederland. Tenslotte is er altijd concurrentie nodig om beter te worden”, vertelt de ervaren atleet.

Pip vindt de marathon vindt de leukste afstand. De TCS Amsterdam Marathon is voor Pip het leukste evenement wat hij tot nu toe heeft gedaan. “In 2011 viel alles op zijn plek. Het was de perfecte race, perfect weer en ik zat in de perfecte groep”, vertelt de gepassioneerde atleet. Pip liep in 2011 tijdens
de TCS Amsterdam Marathon ruim vijf minuten van zijn persoonlijk record af. Hij finishte in een tijd van 2 uur en 22 minuten.

Bron: www.lechampion.nl

 

Over Altitude Dream

Altitude Dream is marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. Al meer dan 10 jaar helpen we sporters bij het realiseren van hun dromen en brengen we mensen zonder hoogteziekte op de berg van hun dromen. Altitude Dream is geen bedrijf. Altitude Dream is een droom.
 Een droom die leidt tot het maximaal benutten van onze mogelijkheden.